Dynasty aan de Leie

De nazaten van overgrootvader Zeno Vanden Avenne zijn 120 jaar na de eerste kiemen van het familiebedrijf uitgezwermd over diverse bedrijven. Ze spelen ook een maatschappelijke en politieke rol.

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1889, toen overgrootvader Zeno Vanden Avenne in Ooigem een handel begon in landbouwgrondstoffen. Vier generaties later is de familie, die dicht aanleunt bij de KBC Groep, actief in de hele agrovoedingsketen. Naast het grondstoffen- en veevoederbedrijf, bezit ze met Spano ook een spaanplaatfabrikant. De familie doet voorts aan graan- en derivatenopslag en heeft een diepvriesoverslagbedrijf.

De tweede generatie, en vooral de vier broers Gomar, Georges, René en Medard, en daarna hun kinderen en kleinkinderen timmerden voort aan het imperium. Als je de meest relevante bedrijven van de familie samentelt, kom je op een groepsomzet van ruim 1,3 miljard euro en ruim 850 werknemers

Tussen de broers bestond vanaf de jaren veertig een volledige kruisparticipatie. In 1960 werden die kruisparticipaties uit elkaar getrokken via een aandelenruil en in 1986 was er een derde beweging, waarbij de verschillende participaties onder de vennoten herschikt werden. Een toonbeeld van intelligente oplossingen voor een steeds uitdeinend aandeelhouderschap.

De tak Gomar

De bekendste telg is Walter Vanden Avenne, een zoon van Gomar. Die was tussen 1985 en 1989 voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond. 30 jaar later is zijn zoon Patrick voorzitter van Voka West-Vlaanderen. Hij staat samen met zijn broer Harold aan het hoofd van het veevoederbedrijf. Harold staat ook aan het hoofd van het vleesverwerkende bedrijf Calibra (kippen), terwijl bij Bens (varkens) een externe CEO is aangesteld.

Beide broers zijn gehuwd met een zus van Philippe Vlerick. Hun andere zus, Caroline, is dan weer gehuwd met Michel Delbaere, stichter en eigenaar van het groenteverwerkingsbedrijf Crop’s. Patrick is ook bestuurder bij de KBC Groep, terwijl Harold actief is als bestuurder bij KBC Verzekeringen. Harold is ook aandeelhouder bij Distrifund, een koepel van bedrijven die actief is in promotiemateriaal. Beide broers bekleden ook tal van bestuursmandaten in sectorverenigingen, universiteiten en sociaaleconomische bewegingen.

De dochters van Roland Vanden Avenne, Annick en Sabine, zijn actief in de vastgoedsector, vooral aan de kust.

De tak René en Médard

Joseph en André Vanden Avenne, kinderen van vlasboer René, zaten destijds mee aan tafel bij de oprichting van Unilin (elk voor 65 aandelen). Ze zouden 32 jaar in het kapitaal blijven, maar konden nooit het laken naar zich toetrekken. Aanvankelijk was de tak van René Vanden Avenne de minst bedeelde en moesten de kinderen aankloppen bij hun neven die met de veevoedertak fortuin maakten. Zij brachten het nodige startkapitaal aan voor de oprichting van Spano, waar Jan Ide met zijn vrouw Katrien Vanden Avenne aan het hoofd staat, en een bitse strijd voert met Unilin. Bernard Vanden Avenne, zoon van Joseph, bekleedt bestuursfuncties in de dienstengroep ADMB Groep.

Xavier Vanden Avenne, zoon van Ignace, en bedrijfsleider bij Vanden Avenne Izegem (agro-industrie) is ook mede-investeerder in het Gentse Enfinity rond het duo Gino Van Neer en Patrick Decuyper. Samen met Christophe Desimpel participeert hij via Mahora Invest.

De tak Georges

De minst bekende leden van de dynastie zitten in de tak van Georges. De kleinkinderen zijn actief in de veevoedertak Abergavenny. Kleinzoon Stéphane zocht dan weer de noorderburen op, waar hij consultant is bij SVDA Werving & Selectie.

Een familie met uitgebreide en verscheiden takken met een gemeenschappelijk doel. De familiale krachten bundelden zich waar het moet en laten elkaar de vrijheid waar het kan. De basisstrategie is, ongeacht de sector, van een ontroerende eenvoud: onafhankelijk groeien zorgt voor welvaart voor de volledige familie.

1,3 miljard euro omzet

850 werknemers

1889 ontstaan in ooigemDe familie is een toonbeeld van intelligente oplossingen voor een steeds uitdeinend aandeelhouderschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content