Dynamisch Brussel

De Brusselse vastgoedmarkt laat zich van haar meest dynamische kant zien. Ondanks een aarzelende conjunctuur.

Brussel doet het goed op vastgoedgebied. Eerste vaststelling : de Leopoldswijk bevestigt zijn vernieuwingsbelofte. In het eerste trimester van 1997 nam de bedrijvigheid toe. De onderneming MFS-Worldcom huurde voor een gepeperde prijs (8000 frank/m²/jaar) een oppervlakte van 4000m² aan de Wetenschapsstraat 37. Het gebouw huisvestte de zetel van PetroFina. Door een grondige renovatie kon worden voldaan aan de strenge eisen van de nieuwe huurder. De eigenaar van dit gebouw is Certimmo, van het gelijknamige vastgoedcertificaat gepromoot door de ASLK. Healey & Baker figureerde als makelaar.

Nog in de Europese wijk besloot de Ierse overheid het gebouw te kopen aan de Froissartstraat 89/93. Ierland huurde de kantoren al anderhalf jaar. Daarmee wordt eens te meer de tendens bevestigd dat veel administraties liever kopen dan huren. De Ierse operatie zag het levenslicht via de makelaars Richard Ellis en Auguste Thouard.

VERHUIZINGSDRIFT.

In het hartje van de stad besloten Assubel en De Familie zich te vestigen in de Philipstoren aan het Brouckèreplein. De groep tekende voor meer dan 10.000m², verdeeld over verschillende verdiepingen (1,5,6,8 en 9). Deze etages ondergingen een verjongingskuur. De transactie werd getekend voor negen jaar via Jones Lang Wootton (JLW). De Philipstoren telt niet minder dan zeventien verdiepingen en een totale oppervlakte van 30.000m². Zo’n 13.000m² wachten nog steeds op een huurder.

Buiten het centrum kon makelaar Richard Ellis ATT Communications doen afzien van een verhuizing. Een mooie prestatie, temeer daar de huurvoorwaarden behouden bleven.

Vermelden we ten slotte dat de Duitse investeerders, heel actief op de Belgische vastgoedmarkt in 1996, tegenwoordig hun zinnen op Luxemburg hebben gezet. Het open fonds Bfg ImmoInvest is de eerste Duitse investeerder die massaal in het groothertogdom investeert. Via de tussenkomst van JLW kocht het fonds een goed van 1250m² aan het Plateau Bourbon. Dit gebouw in de stijl van de jaren ’20 telt vijf verdiepingen en is momenteel verhuurd aan een departement van het Luxemburgse ministerie van Volksgezondheid. Volgens JLW bedraagt de aankoopprijs 121 miljoen frank en schommelt het rendement van de investering rond de 6,7 procent.

P.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content