Duurdere woningverzekering door inflatieopstoot

Om uw woning te laten verzekeren tegen brand betaalt u sinds 1 januari een pak meer, schrijft Plus Magazine, een blad voor senioren uitgegeven door Roularta. De verzekeraars volgen de ABEX-index, die de hogere prijzen voor stijgende materiaal- en loonkosten in de bouw weerspiegelt. De ABEX-index wordt twee keer per jaar aangepast: in november en mei. In november steeg de index met 5,6 procent. Dat was de laatste vijftien jaar niet meer voorgekomen.

Ook de premies voor herverzekeringen zijn gestegen, omdat het risico op natuurrampen zoals overstromingen en bosbranden wereldwijd toeneemt. De verzekeraars rekenen die hogere kosten voor herverzekeringen door aan hun klanten. De Belgische overheid vraagt daarnaast aan verzekeraars in eigen land om steeds meer risico’s te dekken, zoals de schade aan een woning als gevolg van een verzakking van de bodem door de droogte.

Het is normaal dat de verzekeringspremie stijgt, wanneer het duurder wordt om een woning te herstellen of opnieuw te bouwen. Wie de premie echt niet kan betalen, kan het verzekerde bedrag verlagen, maar de keerzijde is dat de verzekerde bij een schadegeval dan ook maar een proportioneel deel van de schade krijgt terugbetaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content