DUUR VERSUS GOEDKOOP

Antin Infrastructure Partners betaalde in mei voor Eurofiber bijna 49.000 euro per kilometer glasvezel. Eurofiber zelf dokte in juli minder dan 5100 euro per kilometer voor B-Telecom, het telecombedrijf van het Infrabel-filiaal Syntigo.

Voordien was het netwerk van Eurofiber in België maar 1000 kilometer lang, zegt Lars Alkema, algemeen directeur van Eurofiber België. Met de overname van B-Telecom kwam daar 6500 kilometer bij. B-Telecom bracht ook grote klanten mee, zoals Mobistar, RTL, containerterminaluitbater PSA Antwerpen of de RVA, en een reeks datacenters. Eurofiber neemt ook 22 personeelsleden van Syntigo over, wat hen in België nu op 35 brengt.

Vanwaar dan het grote prijsverschil tussen de overname van Eurofiber en die van B-Telecom? “Het was gewoon het hoogste bod. Er waren wel degelijk andere kandidaten”, repliceert Claudia Garcia, woordvoerster van Infrabel, het moederbedrijf van Syntigo/B-Telecom.

Er zijn ook beperkingen aan de deal. Eurofiber neemt het actieve netwerk, de klanten en het netwerkbeheercentrum van Syntigo/B-Telecom over, maar niet het glasvezelnetwerk van Infrabel. “Wat dark fiber aangaat, koopt Eurofiber alleen de onbelichte glasvezel van het voormalige Scarlet. Het heeft wel het recht nieuwe glasvezel aan te leggen in de goten langs de treinsporen van Infrabel, als Infrabel mag instaan voor de aanleg en Eurofiber die financiert”, verduidelijkt Claudia Garcia.

Volgens Marc Vandeputte van netwerkintegrator Arcadiz geeft glasvezel langs de spoorlijnen heel mooie, rechte verbindingen, met ultrasnelle antwoordtijden. Het kan ook graafkosten uitsparen. De industrie rekent met 50 tot meer dan 100 euro kosten per meter voor het leggen van glasvezel, afhankelijk van de omstandigheden, zegt Vandeputte.

Voor Joachim Slabbaert, operationeel directeur van operator EDPnet (een klant van Eurofiber) bewijst de 875 miljoen die Antin voor Eurofiber betaalde dat er “een nieuwe internetbubbel in de maak is”. Lars Alkema van Eurofiber België vindt van niet. “Antin betaalde gewoon 13 keer de 67 miljoen winst voor financiële kosten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda). De waardering die Antin ons gaf, is een andere dan die die Eurofiber aan B-Telecom heeft gegeven. Dat is ook de reden waarom we zeer tevreden zijn met de overname van het netwerk van B-Telecom. Wij zien daar groeipotentieel in.”

Groeipotentieel zou net een reden zijn om meer te betalen voor een netwerk, geeft Alkema toe. “Maar het is altijd een proces tussen verkoper en aankoper om daar de juiste prijs op te plakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content