Durven te springen

© GF

Volgens Ivan Van de Cloot is moed in de politiek zeldzaam. De econoom houdt van stappen in natuurparken in Engeland en duikt graag in boeken over geschiedenis en biografieën.

Wat was uw grootste avontuur?

“De geboorte van mijn twee dochters. Het blijft een avontuur om ze te zien opgroeien, hopelijk tot sterke vrouwen vol zelfvertrouwen. Met zin om hun talenten ten volle te ontwikkelen.”

Uw beste beslissing?

“Op het juiste moment risico nemen en durven te springen. De kans dat je op je bek gaat, is reëel, maar als je alleen maar probeert elke vorm van falen te vermijden, bereik je enkel middelmatigheid.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Wandelen en lezen. De mens heeft tienduizenden jaren dagelijks door de natuur gestapt, en tegenwoordig brengt hij al zijn tijd door tussen beton en plastic. Wandelen is een manier om los te komen van de hustle and bustle van alledag. En het liefst in de afgelegen natuurparken in Engeland zoals Dartmoor.”

Het beste boek?

“Ik lees zoveel dat het onbegonnen werk is te kiezen. Neem bijvoorbeeld Profiles in Courage van John F. Kennedy eens door; moed in de politiek is immers zeldzaam. Boeken over geschiedenis en biografieën spannen de kroon. Ze maken het mogelijk afstand te nemen en het verschil te zien tussen wat tijdelijk applaus oplevert en wat er echt toe doet.”

Wat wordt onderschat?

“Diegene die je het gemakkelijkst voor de gek kan houden in het leven, ben je zelf. Stilstaan bij wat je echt drijft in het leven is een extreem leerzame oefening. Bij mij gaat dat over economische pedagogie. Mensen helpen in te zien dat de conclusie die ze op het eerste gezicht trekken, niet altijd de juiste blijkt als je eenmaal begint door te denken.”

Beste film?

Lincoln van Steven Spielberg. Lincoln was een nobele onbekende toen hij de verkiezingsstrijd won van tegenkandidaten met veel meer allure dan hem. En wat doet hij? Hij kiest zijn drie tegenstanders als leden van zijn kabinet en slaagt erin hun talenten te benutten in de zwaarste periode in de Amerikaanse geschiedenis. Inspirerend.”

Wat wordt overschat?

“Door zoveel mogelijk mensen bewonderd worden. Goedkeuring krijgen en het verdienen zijn twee verschillende zaken. Onverdiende lofuitingen zijn zelfs eerder een reprimande.”

Ivan Van de Cloot (41) is de hoofdeconoom van Itinera en professor economie aan de Universiteit Antwerpen Management School.

Durven te springen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content