DUIZENDPOOT

Projectontwikkeling, distributie, aanneming, reisagentschap, verzekeringen, horeca, ei zo na stadionbouw. Noem een activiteit en de kans is groot dat één van de ondernemingen van Ghislain Lenaers (42 j.) er zich mee bezighoudt. Of hield, want de Group GL, zo heet het geheel, concentreert zich sedert 1995 weer op de kernactiviteiten. “Dat is op de eerste plaats het bouwen, verbouwen en verhuren van baanwinkelruimtes. Ook de keten Budgetslager in de Aldi-vestigingen in Limburg blijft belangrijk,” zegt Ghislain Lenaers. De bezige bij liet in het verleden nauwelijks een kans onbenut om ondernemingen die failliet waren of in moeilijkheden verkeerden, over te nemen. “Maar al die activiteiten ondersteunen was niet langer te doen, hoofdzakelijk wegens tijdsgebrek.”

Lenaers was pas twintig toen hij in 1976 de leiding van het bedrijf van zijn vader Louis Lenaers overnam. Gespecialiseerd in de villa- en woningbouw haalde het bedrijf toen een omzet van 75 miljoen frank. Te doen als twintiger? “Dat viel mee. Ik was al van jongs af geïnteresseerd in het bedrijf en ook mijn technische opleiding kwam goed van pas.”

Eind de jaren zeventig raakte de sector in crisis. Lenaers maakte van de nood een deugd door in te pikken op het ontluikende fenomeen van de baanwinkels. Eerst enkel als aannemer, maar vrij snel ook als promotor. In dit segment is Group GL momenteel een van de grootste in België met 150.000 vierkante meter winkelruimtes in eigendom. Dat brengt jaarlijks 300 miljoen frank huurinkomsten in het laatje. De totale omzet van de groep bedraagt vandaag bijna 1,5 miljard frank.

Het geheim van Lenaers? Hij kent als geen ander zijn weg in de doolhof van de vergunningswetgeving, niet onbelangrijk voor baanwinkels. Van pas komt ook zijn zesde zintuig om de juiste contacten te leggen en te onderhouden, vaak tot op ministerieel niveau. “Op een correcte manier,” beklemtoont Lenaers. Langs die weg kwam ook de Moldavische regering in 1995 terecht bij Lenaers in haar speurtocht naar een ereconsul, die onder andere Moldaven in België moet begeleiden. Lenaers hapte toe, al slorpt de taak makkelijk vijf dagen per maand op. Maar de contacten, die tot bij de president lopen, leggen de basis om op termijn ook de Moldavische markt te bespelen.

De selfmade man is ook een goeie kennis van Antwerp-voorzitter Eddy Wauters. Lenaers: “Toen voetbalclub Antwerp voor de bouw van het eurostadion niet verder wilde met de vorige projectontwikkelaar, heb ik me sterk gemaakt om het nodige kapitaal bij elkaar te brengen en op te treden als coördinator. Samen met Antwerp hebben we dan een Duitse groep gevonden. Die wou echter cavalier seul spelen. Voor ons geen probleem, we trokken ons in alle vriendschap terug. We zijn tenslotte geen studiebureau.”

Tijd voor hobby’s blijft er nauwelijks over. Behalve voor de autosport. Group GL heeft samen met Paul Kumpen (van het bouwbedrijf Kumpen) zijn eigen professioneel racing team. De 24 uren van Daytona pikt Ghislain Lenaers graag mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content