Dubbele schok

Het nieuws dat de Wereldbank de groeiprognose voor de wereldeconomie voor dit jaar verlaagde, zond een schokgolf door de grondstoffenmarkten. First Quantum Minerals, dat voor drie kwart een koperproducent is, was het belangrijkste slachtoffer in de voorbeeldportefeuille. Op lange termijn beschouwen we de koersafstraffing als overdreven, maar we verwachten niet meteen een fors herstel.

Daarnaast was er de Zwitserse centrale bank, die totaal onverwachts het plafond van 1,20 Zwitserse frank (CHF) voor 1 euro (EUR) opgaf. Voor de voorbeeldportefeuille was het effect voorlopig neutraal voor Syngenta (koersdaling in lijn met de stijging van de CHF tegenover de EUR), maar negatief voor DSM (de vitamineproductie in Zwitserland wordt plots een hoop duurder). We komen in het volgende nummer terug op die waarden, als we een beter zicht krijgen op de nieuwe evenwichtskoers tussen de CHF en de EUR. Voorlopig zeker te behouden.

Vale: mogelijk verkoop nikkeldivisie

De verlaging van de groeivooruitzichten door de Wereldbank woog zwaar op heel wat grondstoffenaandelen. In die context valt de koersprestatie van Vale de jongste tijd nog mee. Vooreerst omdat de ijzerertsprijs onlangs wat herstelde, al werd dat vorige week abrupt afgebroken door de jobstijding over de groeiperspectieven. Maar er is nog een reden waarom er interesse was voor de Braziliaanse grondstoffenproducent: Vale is in de eerste plaats een ijzerertsproducent, maar het is ook een van de grootste nikkelproducenten ter wereld. Het verhaal doet de ronde dat Mick Davis een comeback plant. Hij bouwde de mijnbouwgroep als CEO van Xstrata uit tot een van de grootste ter wereld via een veertigtal fusies en overnames. Na de overname door referentieaandeelhouder Glencore moest Davis plaats ruimen.

Via zijn investeringsvehikel X2 Resources zou hij nu een comeback plannen. Daarbij zou de 56-jarige flamboyante Zuid-Afrikaan een oogje hebben laten vallen op de nikkelafdeling van Vale, die volgens bronnen 5 tot 7 miljard USD waard zou zijn. Vorige week hebben we nog gemeld dat Vale voor ongeveer 10 miljard USD activa wil verkopen. Dat het tot een deal komt, lijkt dus niet onmogelijk. We volgen het verhaal verder op (rating 1B).

Uranium: geduld oefenen

Uranium Participation publiceert als beursgenoteerde vennootschap om de drie maanden een kwartaalrapport. De publicatie bevat als belangrijkste gegeven de intrinsieke waarde (NAV) op 30 november. Die bedroeg toen 5,96 CAD (Canadese dollar) per aandeel, een rechtstreeks gevolg van het herstel van de uraniumprijs (U308 spotprijs) tot 40 USD. Want we mogen Uranium Participation beschouwen als een tracker op fysiek uranium, wat we duidelijk als een belegging op lange termijn zien. Intussen is de uraniumprijs weer teruggevallen richting 35 USD (midden tussen de top van 44 USD en de bodem van 28 USD de afgelopen maanden), zodat eind vorig jaar de NAV 5,39 CAD per aandeel bedroeg.

We hebben de positie in uranium in de buurt van de bodem van de voorbije vijf jaar gekocht en we laten die voorlopig rustig zitten voor de lange termijn (rating 1B). Kernenergie blijft groeien op lange termijn, maar Japan blijft een vraagteken voor de korte termijn. Ook over het einde van het overaanbod zijn er uiteenlopende verhalen.

DE NIKKELDIVISIE VAN VALE ZOU 5 TOT 7 MILJARD USD WAARD ZIJN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content