Dubai golft nu iets trager

Het einde van de tournee in de Golfstaten onderstreepte vooral dat ook de golfsport niet aan de crisis ontsnapt.

Miguel Angel Jiménez won vorige zondag de Omega Dubai Desert Classic. Op de derde hole van de play-off klopte hij de Europese nummer één, de Engelsman Lee Westwood. Het duo rondde het toernooi immers met elf onder de par, waarna de 46-jarige Spanjaard zijn zestiende Europese titel binnenhaalde. Twee dagen eerder was Nicolas Colsaerts in allerijl vanuit zijn Australische trainingskamp naar Dubai afgereisd, omdat hij op de valreep te horen had gekregen dat hij kon deelnemen. Maar de Belg raakte niet voorbij de cut. In wat zijn eerste toernooi in de Europese Tour was, finishte hij vier slagen boven de par, met 72 en 76.

Colsaerts was niet de enige die het moeilijk had in Dubai. Een paar dagen voor de Desert Classic had Golf in Dubai aangekondigd dat de onderneming opging in de Investment Corporation of Dubai. Golf in Dubai werd in 2005 opgericht om Dubai als golfparadijs te promoten, met onder andere de organisatie van de Desert Classic, een Ladies Masters en The Race to Dubai, een soort Master-systeem voor de Europese Tour. De Omega Dubai Desert Classic van vorige zondag was de laatste van de drie klassieke etappes van de Europese Tour in de Golfstaten. In het Abu Dhabi Golf Championship en de Commercialbank Qatar Masters by Dolphin Energy was de overwinning naar de Duitser Martin Kaymer en de Zweed Robert Karlsson gegaan. Het prijzengeld van de drie winnaars zat in de buurt van anderhalf miljoen euro, wat erop wijst dat het geld nog altijd behoorlijk stroomt in dat deel van de wereld.

Het neemt niet weg dat de finale van de The Race to Dubai 25 procent inleverde: een prijzenpot van 7,5 in plaats van 10 miljoen dollar. Het emiraat produceert immers geen ruwe olie en had zijn ontwikkeling dan ook helemaal toegespitst op vastgoed en toerisme, zodat de internationale financiële crisis er heel hard aankwam. Wat meteen een vraagteken bij de ambitieuze plannen van Dubai zet. Het nieuwste project, The Tiger Woods, een reusachtig hotelcomplex voor golfers, moest over vijf jaar klaar zijn. Maar vandaag is nog niet duidelijk of het er sowieso komt, en dat heeft niet in de eerste plaats te maken met de escapades van de man naar wie het complex zou worden genoemd. Dubai, waar de vastgoedmarkt in twee jaar met de helft is gekrompen, verwacht immers een staatsschuld van om en bij de 100 miljard dollar. En dan begint iedereen zijn centen te tellen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content