Drop-out scoort voor derde keer

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Belgacom zet de aanval in op de elektronische portemonnee Proton. De technologie voor zijn nieuwe dienst Ping Ping haalde het bij Tunz, het bedrijfje waarvan het onlangs 40 procent van de aandelen verwierf. Voor Grégoire de Streel, een van de oprichters van Tunz, is het al derde keer dat hij technologie kan verkopen.

“Al na drie dagen wisten we dat de sms-betalingen niet genoeg zouden zijn”, verklapt Brice Le Blévennec, een van de oorspronkelijke investeerders in de mobiele betalingsdienst Tunz. De tandem Jean-Guillaume ‘Jean’ Zurstrassen en Grégoire de Streel had de sms-microbetalingsdienst in maart-april 2007 gelanceerd. Tunz.com had een ‘lichte’ banklicentie om elektronisch geld uit te geven voor transacties tot 150 euro. “De echte kracht was dat je van particulier aan particulier kon betalen”, zegt Jean Zurstrassen. Maar de vis braadde niet.

Jean Zurstrassen en Grégoire de Streel richtten in 1995 al Skynet op, dat ze later verkochten aan Belgacom. In 1998 stonden ze samen met André Van Moer en Charles Santerre aan de wieg van Keytrade.com, de latere Keytrade Bank die ze in 2005-2006 verkochten aan Crédit Agricole. Die laatste transactie moet hen, met 9,5 procent van de aandelen per hoofd, elk ongeveer 10 miljoen euro rijker hebben gemaakt.

De gelijkenissen tussen Skynet en Tunz zijn opvallend, bevestigt ook Jean Zurstrassen. Vooral omdat het eindproduct niet was wat de ondernemers bij de start voor ogen hadden. “Zoals veel dingen die we gedaan hebben en die bijna mislukten”, monkelt Grégoire de Streel.

Nachtwinkel

De Streel, met wie Jean Zurstrassen op internaat in Maredsous zat, slaagde niet op de Ecole de Commerce Solvay (waar Zurstrassen handelsingenieur werd) en evenmin aan de Facultés universitaires Saint-Louis. Hij begon dan maar een Video Club-nachtwinkel in Waterloo. Later deed hij administratie in Les Tropismes, de schilderachtige boekenwinkels van zijn moeder in de Konings- en Prinsengalerij in Brussel. Boekhouden leerde hij on the job Zijn managementdiploma haalde hij aan de avondschool.

Op een dag in 1994 belde hij José Zurstrassen, de oudere broer, een informaticus, met het idee van een Bulletin Board System via 900-nummers. Jean deed iets in aluminiumprofielen voor standenbouw toen zijn broer en Grégoire de Streel aanklopten. Ze richtten Skynet op met elk 12.400 euro die ze tegen een forse intrest leenden. Hun project liep voor geen meter. Maar ze ontdekten wel dat er vraag was naar hun huurlijn voor toegang tot internet. Gregory Hédo en Laurent Drion redden hen met een investering van hun durfkapitaalfonds E-merge. Uiteindelijk kocht Belgacom 25 procent en later alle aandelen.

Met Tunz had het duo meer armslag (José Zurstrassen ging na de verkoop van Keytrade Bank zijn eigen weg). De 1,5 miljoen kapitaal kwam mee van een aantal vertrouwde partijen: E-merge, Compagnie Centrale 1909 van de familie Josi, Brice Le Blévennec (ContactOffice, Emakina) en anderen. De taakverdeling bleef dezelfde. De rijzige, sportieve Jean Zurstrassen is CEO en neemt de commerciële kant van de zaak. De Streel is verantwoordelijk voor de administratie en de aansturing van de informatici. “Hij concipieert de systemen”, zegt Zurstrassen. Beiden hebben evenveel aandelen.

Tunz zat na een jaar niet verder dan 3000 rekeninghouders. “Die konden eigenlijk alleen hun Carrefour Mobile opladen en onder elkaar betalen”, zegt Carlo Vandekerkhof, gedelegeerd bestuurder van United Telecom, een dienstenpartner van Tunz. Het businessplan werd bijgestuurd, geplande uitgaven geschrapt. Tunz sloot zijn jaar met amper 186.000 euro nettoverlies. Brice Le Blévennec: “We begrepen al gauw dat het belachelijk was om te proberen handelaren te overtuigen. Maar we hebben niet gezegd: zut, het werkt niet. We hadden wel tien andere elementen, die we één voor één zijn gaan proberen.” De Streel: “Je moet jezelf ter discussie kunnen stellen. Andere oplossingen zoeken. Dat is een kracht.” Eind 2007 begon de ploeg op contactloos betalen te focussen, het onderdeel dat nu prominent is. Volgens Zurstrassen was de toenadering tot Belgacom ‘vanzelfsprekend’. “We vullen elkaar echt aan. Veel andere keuzes hebben we niet bekeken.”

De waardering van Tunz.com in de Belgacom-deal was bij het afsluiten van Trends nog niet bekend. Jean Zurstrassen wil alleen kwijt dat twee Tunz-aandeelhouders – niet hijzelf of de Streel – aandelen hebben verkocht en dat Belgacom een kapitaalverhoging heeft onderschreven. Is dit een derde exit? “Denk ik niet”, repliceert Zurstrassen. “Wij houden 60 procent, dat is belangrijk. Dit is ook nog geen gewonnen spel. We hebben enkele jaren nodig om ons plan te realiseren.” De Streel: “Wij hebben onze vorige markt verlaten omdat we ons wat verveelden. Hier is alles nog te doen.” (T)

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content