Droomkans in het Zoute

Eric Drossart is de grote bezieler van de revival van de Belgische Open. Tijd voor een opmerkelijke carrièreschets.

Twee maanden geleden belandde de carrière van Eric Drossart in een nieuwe stroomversnelling. Begin jaren zeventig behartigde hij de belangen van de Belgische sportcoryfeeën Eddy Merckx en Jacky Ickx. In 1974 toog hij aan de slag voor de befaamde International Management Group (IMG) van levende managementlegende Mark McCormack. Drossart spitste er zijn aandacht toe op tennis. Als lid van het Belgische team voor de Davis Cup kende hij deze sport door en door. In 1982 verhuisde hij naar Londen, waar hij verkoopdirecteur en begin 1987 algemeen verantwoordelijke werd voor Trans World International (TWI), de televisieafdeling van IMG. Dat jaar werd hij ook één van de drie vice-voorzitters van IMG en operations manager voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

IMG specialiseerde zich aanvankelijk in de sportwereld en breidde geleidelijk uit naar zowat 50 andere activiteitensectoren, waaronder mannequins en dirigenten. De groep verdient een slordige 1,5 miljard dollar per jaar. De golfsport is goed voor ongeveer 15 procent van de omzet. “In de Verenigde Staten en Europa is IMG eigenaar van een tiental tornooien”, specificeert Drossart. “De groep verzorgt ook de commerciële omkadering van een twaalftal andere. Inzake televisierechten zijn we een rechtstreekse partner van de Tours via TWI.”

Door zijn drukke beroepsleven ziet Drossart zijn handicap steeds verder de hoogte ingaan: “Ik ben al bij 14 geraakt, wat voor mijn beroep nog uitstekend genoemd mag worden. Maar telkens ik in België vertoef, kan ik het niet laten om in het Zoute te gaan spelen.”

Het Zoute? De revival van de Belgische Open na vier jaar stilte is dan ook meer te danken aan Drossart dan aan de intensieve inzet van sponsor Belgacom (lees: John Goossens) of de voorzitter van de club, graaf Leopold Lippens. “Dat is wat overdreven”, relativeert Drossart bescheiden. “Ik heb inderdaad mijn steentje bijgedragen om de Belgacom Open opnieuw op de kalender te krijgen. Maar ik heb de zaken niet geforceerd. Dat zou trouwens onmogelijk zijn. Het toeval wou dat de PGA een datum open had en ons daarvoor contacteerde. Ik heb aan het Zoute gedacht, omdat de spelers het jammer vinden niet meer te kunnen golfen op een parcours dat ze beschouwen als het beste van Europa. Meteen heb ik John Goossens gebeld, die ik al langer kende. Dat was een gelegenheid uit de duizend.”

Dit jaar ziet alles er keurig uit. Maar wat brengt de toekomst? Drossart klinkt optimistisch: “Het tijdstip eind oktober is perfect en Belgacom zal geen enkele reden hebben om zich terug te trekken, gewoon omdat het tornooi een groot succes zal worden. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content