DROOG DAK, LEKKERE KELDER

Ook binnen nichemarkten is diversificatie troef. Univex maakt zowel dakbedekking als wijnkelders.

Waterdicht synthetisch rubber. Dat verklaart alles bij de nv Univex, geleid door de zakenvrouw Hedwige Kowal. Tien jaar geleden stichtte ze het bedrijf in Hoeilaart. Vandaag realiseren tien werknemers 60 miljoen frank omzet. En tegen de eeuwwende moet die omzet verdrievoudigen.

Twee letterlijk ver uiteenlopende nichemarkten verklaren de groei: dakbedekking en wijnkelders. Univex is immers de verkoper voor België van Prelasti, één van de wereldspelers voor rubberen dakbedekkingssystemen. In Ghlin heeft Prelasti een productieafdeling. “In Europa heeft Prelasti minder dan vijf procent van de markt voor de bedekking van platte daken,” rekent René Bonne, commercieel directeur van de nv Prelasti. “In België is dat minder dan twee procent. Maar de markt groeit jaarlijks met minstens tien procent.”

De voordelen van Prelasti, in vergelijking met ander materiaal voor dakbedekking, zijn naar eigen zeggen de elasticiteit (tot 400% rekbaar), de waterdichtheid, het lichte gewicht, en de snelle plaatsing. De dakbedekking wordt immers in het atelier in Hoeilaart op maat van de klant gemaakt, openingen voor schouwen en lichtkoepels incluis. Vandaar wordt het materiaal getransporteerd en in één keer op het dak gelegd, zonder dat er laswerk aan te pas komt. Brandgevaar is dus uitgesloten. Univex werkt met gemiddelde oppervlakten van 25 tot 1200 vierkante meter, maar kan ook 3000 m² verwerken. Referenties zijn onder meer het World Trade Center in de Brusselse Noordwijk, de gasterminal in Zeebrugge, of Interbrew in Leuven. “We leveren alleen aan de betere dakbedekkers,” zegt René Bonne. Dat zijn er volgens hem 400 van de 6000 in België. “We geven de dakbedekkers ook een opleiding in onze kantoren in Hoeilaart. We willen niet dat de particulier de dakbedekking legt. Dat moet door een professional gebeuren. Verkoop via de doe-het-zelfzaak zou onze omzet op korte termijn verhogen. Maar dat is een kortzichtige politiek, die ons product vernietigt.”

Een interessante nevenactiviteit van Univex is de bouw van wijnkelders, goed voor een vijfde van de omzet. Univex is in België exclusief verdeler van het Harnois-concept. De Fransman Georges Harnois ontwikkelde een snelle manier om een wijnkelder onder een huis te bouwen. Een cirkelvormige put wordt onder de woonst gebouwd, het rubber van Prelasti zorgt voor de waterdichte sluiting. De voorbije tien jaar werden 200 wijnkelders in België geïnstalleerd, vooral bij particulieren. Maar ook onder het bureau van de directeur van een Japans filiaal in Brussel pronkt een wijnkelder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content