Droge billetjes made in het Meetjesland

© Wouter Rawoens

In de fabriek van Ontex in Eeklo rollen in een hoog tempo babyluiers en babyluierbroekjes van de sterk geautomatiseerde productielijnen.

Van garage tot wereldspeler

In België kennen veel mensen Ontex als een producent van luiers voor retailermerken. “Dat is niet helemaal correct meer”, stelt Jef Monballyu, de plantmanager van de fabriek in Eeklo. “We hebben een dertigtal eigen merken in portefeuille, die samen goed zijn voor ongeveer 52 procent van de omzet. Tegelijk blijven we wel een belangrijke producent van retailmerken. In Europa zijn bijna al grote supermarktketens klant van Ontex.”

Ontex maakt ook meer dan luiers alleen. Het verdeelt zijn activiteiten onder in drie groepen. Babyverzorging heeft daarin een aandeel van 60 procent. De andere twee groepen zijn dameshygiëne (inlegkruisjes, maandverband en tampons) en verzorgingsproducten voor volwassenen, waar het door enkele overnames merken zoals iD, Serenity en Lille Healthcare in portefeuille heeft.

Met de hoofdzetel in Aalst en productievestigingen in Eeklo en Buggenhout blijft Ontex sterk verankerd in België. De wieg van Ontex stond ook in Buggenhout. In 1979 bouwden twee ingenieurs, Paul Van Malderen en Frans Obus, in een garage een machine voor de productie van textielonderleggers voor bedden in ziekenhuizen en zorginstellingen. Met de combinatie van de woorden ‘onderleggers’ en ‘textiel’ kwamen ze uit bij de naam Ontex.

Het familiebedrijf groeide in de jaren tachtig en negentig snel, deed enkele overnames en trok in 1998 naar de Brusselse beurs. In 2003 verdween Ontex alweer van beurs en kwam het in handen van private-equityspelers – eerst het Engelse Candover en vervolgens van de tandem Goldman Sachs en TPG Global. In 2014 keerde het bedrijf dan terug naar Euronext Brussel. De holding GBL is de belangrijkste aandeelhouder.

Ontex heeft in totaal twintig productievestigingen en het is met verkooporganisaties actief in 110 landen. Ontex stelt 11.000 mensen tewerk en boekte in 2017 een omzet van 2,36 miljard euro. In de productievestiging in Eeklo werken 560 mensen. Ontex maakt er babyluiers, babyluierbroekjes, inlegkruisjes en maandverband.

Comfort en  duurzaamheid Bij Ontex zijn comfort en duurzaamheid de twee grote aandachtspunten bij de ontwikkeling van de babyluiers. Plantmanager Jef Monballyu:
Comfort en duurzaamheid Bij Ontex zijn comfort en duurzaamheid de twee grote aandachtspunten bij de ontwikkeling van de babyluiers. Plantmanager Jef Monballyu: “De luiers moeten dun en zacht, maar tegelijk ook heel absorberend zijn. En ze moeten goed beschermen tegen lekken.” De onderzoeksafdeling levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Ontex. “In de voorbije vijf jaar zijn we erin geslaagd het grondstoffengebruik voor onze babyluiers met 15 procent terug te dringen”, zegt Monballyu.
Puzzelen met  grondstoffen Gemalen papier is de belangrijkste grondstof voor de luiers. Het komt samen met polycarbonaatpoeder in de absorberende kern van de luier.
Puzzelen met grondstoffen Gemalen papier is de belangrijkste grondstof voor de luiers. Het komt samen met polycarbonaatpoeder in de absorberende kern van de luier. “Dat poeder heeft een heel grote absorptiecapaciteit, tot 33 keer het eigen gewicht”, legt Jef Monballyu uit. “Ter vergelijking: het gemalen papier neemt zeven keer zijn eigen gewicht in water op.” Voor de zijkanten, de opstaande randjes en de verbindingsstukken puzzelt Ontex met kunststoffen die ofwel veel vocht opnemen (hydrofiel), ofwel vocht afstoten (hydrofoob).
Papier in de molen De eerste echte stap in de productie is het malen van de papiervellen. De snel ronddraaiende hamers van de hamermolen vermalen het papier tot een soort watten. Na het toevoegen van het superabsorberende poeder is de grondstof voor de absorberende kern klaar.
Papier in de molen De eerste echte stap in de productie is het malen van de papiervellen. De snel ronddraaiende hamers van de hamermolen vermalen het papier tot een soort watten. Na het toevoegen van het superabsorberende poeder is de grondstof voor de absorberende kern klaar.
Snijden, plooien  en lijmen Rond de absorberende kern moet een luier worden gebouwd. Dat gebeurt in een volautomatische productielijn die de verbindingsstukken en de laagjes van de broekjes in de juiste maten en vormen snijdt, die plooit en aan elkaar lijmt. Tijdens het hele productieproces is er voortdurende cameracontrole. De gefotografeerde onderdelen en luiers worden vergeleken met een sjabloon. Als er een afwijking is, wordt het broekje of het onderdeel gedetecteerd en automatisch uit de lijn geworpen. Per minuut komen ongeveer 650 luiers van de productielijn.
Snijden, plooien en lijmen Rond de absorberende kern moet een luier worden gebouwd. Dat gebeurt in een volautomatische productielijn die de verbindingsstukken en de laagjes van de broekjes in de juiste maten en vormen snijdt, die plooit en aan elkaar lijmt. Tijdens het hele productieproces is er voortdurende cameracontrole. De gefotografeerde onderdelen en luiers worden vergeleken met een sjabloon. Als er een afwijking is, wordt het broekje of het onderdeel gedetecteerd en automatisch uit de lijn geworpen. Per minuut komen ongeveer 650 luiers van de productielijn.
Tweevoudig verpakken Voor het verpakken passeren de luiers nog langs de comprimeermachine, die ze met een druk tussen 2,5 en 5 ton samenperst, zodat ze minder volume innemen. Alle luiers worden tweevoudig verpakt - eerst in een zak, vervolgens in een doos. De robots zetten de dozen in de juiste configuratie op een pallet, die automatisch naar de foliewikkelaar wordt getransporteerd.
Tweevoudig verpakken Voor het verpakken passeren de luiers nog langs de comprimeermachine, die ze met een druk tussen 2,5 en 5 ton samenperst, zodat ze minder volume innemen. Alle luiers worden tweevoudig verpakt – eerst in een zak, vervolgens in een doos. De robots zetten de dozen in de juiste configuratie op een pallet, die automatisch naar de foliewikkelaar wordt getransporteerd.
Opslag en logistiek In de magazijnen in Eeklo is plaats voor 15.000 paletten, maar Ontex stockeert een veelvoud in externe magazijnen. Op jaarbasis laadt Ontex in Eeklo 10.000 vrachtwagens met afgewerkte producten.
Opslag en logistiek In de magazijnen in Eeklo is plaats voor 15.000 paletten, maar Ontex stockeert een veelvoud in externe magazijnen. Op jaarbasis laadt Ontex in Eeklo 10.000 vrachtwagens met afgewerkte producten.
Droge billetjes made in het Meetjesland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content