Drie verkooporders

Vorige week schreven we dat we door de verkiezing van Donald Trump andere accenten willen leggen voor de voorbeeldportefeuille. We pikken achtergebleven sectoren op, omdat we verwachten dat het economische beleid verandert. We hebben drie waarden in gedachten, om de cyclische component te versterken. Ook de oliediensten zijn interessant na de OPEC-deal. Maar met een kaspositie van amper 2 procent loop je natuurlijk niet ver. Vandaar dat we die kas eerst moeten spijzen. Daarvoor verkopen we drie posities. De keuze is vrij eenvoudig: we nemen drie aandelen waarvoor we het advies de afgelopen weken hadden verlaagd tot ‘houden’ en die we dus niet meer als koopwaardig bestempelen. We hakken eerst de knoop door voor de tracker iShares MSCI Emerging Markets (Trump maakt 2017 onzeker voor flink wat opkomende landen, inclusief China).Daarnaast bouwen we onze posities in Barco en Umicore volledig af, omdat ze dicht bij het koersdoel staan en de waardering van het aandeel is opgelopen. De opbrengst van de verkoop gebruiken we om met nieuwe waarden nieuwe accenten te leggen.

7C Solarparken: voor op schema

Hoewel er dit jaar 3 à 3,5 procent minder zonnestraling was in Zuid-Duitsland dan het langetermijngemiddelde, komen de resultaten van 7C Solarparken – de Belgische uitbater van zonnepanelen- of PV-parken, voornamelijk in Duitsland – toch weer boven de verwachtingen uit. Begin 2016 werd gemikt op een bedrijfskasstroom (ebitda) van minstens 23,7 miljoen euro en op een nettokasstroom (de ebitda min interestlasten min belasting) van minstens 0,43 euro per aandeel. In de eerste negen maanden steeg de omzet met 20 procent tot 26,5 miljoen euro.

De gemiddelde capaciteit van de portefeuille PV-parken nam met 24 procent toe van 71 naar 88 megawatt, maar het productierendement zakte met 6 procent (-10 % in het eerste semester en -1 % in het derde kwartaal). De ebitda steeg met 41 procent tot 24,9 miljoen euro, en gezuiverd van eenmalige elementen met 29 procent tot 23,3 miljoen euro. De nettokasstroom (onveranderd 0,23 euro per aandeel na zes maanden) zal op jaarbasis minstens de vooropgestelde 0,43 euro halen.

De goede resultaten vloeien voort uit de vlugger dan verwachte uitvoering van het strategische plan 2015-2017. Centraal daarin stond de uitbouw van de portefeuille tot 105 megawatt in 2017 (71,9 megawatt eind 2014) en het behalen van een nettokasstroom van minstens 0,50 euro per aandeel in 2017 (0,26 euro per aandeel in 2014). Het in september ontvouwde, nieuwe strategische plan 2016-2018 voorziet tegen eind 2017 een extra groei van de portefeuille met 10 megawatt tot 115 megawatt en een stijging van de nettokasstroom van 0,50 naar 0,53 euro per aandeel.

7C is sinds dit jaar ook actief in nieuwbouwprojecten. Het werkt daarvoor samen met de grote projectontwikkelaars IBC Solar en Goldbeck. Vorige week voegde 7C zelfs de nutsgigant E.ON aan dat rijtje toe, met een eerste project van 1 megawatt en plannen voor bijkomende projecten. Daardoor steeg de geïnstalleerde capaciteit naar 96 megawatt. Op basis van de pijplijn en enkele projecten die in aanbouw zijn, zal de teller tegen het einde van het eerste kwartaal van 2017 op 105 megawatt staan, om in de tweede jaarhelft de oversteek naar minstens 115 megawatt te maken.

Intussen loopt het optimalisatieproject van de portefeuille al volop. De kostprijs bedraagt 2,2 miljoen euro, voor 0,4 miljoen euro jaarlijkse extra ebitda, gefinancierd via de uitgifte van een converteerbare obligatie van 2,5 miljoen euro in oktober (looptijd van één jaar, een coupon van 2,25 % bruto en een conversieprijs van 2,5 euro per aandeel). In de loop van 2017 zal 7C nog 3,4 miljoen euro ophalen, wellicht via een beperkte private plaatsing, om de financiering van het uitgebreide groeiplan af te ronden.

Vanaf 2018 plant 7C een fiscaalvriendelijk dividend van 0,1 euro per aandeel. In 2018, al kan het ook al in 2017 gebeuren, wil 7C een volgende kwantumsprong richting 200 megawatt capaciteit maken. Alle mogelijke denksporen liggen daarvoor op tafel: een verkoop aan een grotere speler, een fusie van gelijken of een overname van een kleiner bedrijf (zoals Colexon Energy in 2014), maar ook de instap van een sterke financiële partner. We blijven positief over de ontwikkeling van het bedrijf en bevestigen het koopadvies (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content