Drie handige tools

Een wieder van e-mail, een muisveredelaar en een programma om uw files op maat te snijden. Drie werktuigen voor een prikje.

In het enorme aanbod aan shareware – goedkope software die u eerst op proef kan downloaden – zitten tal van nuttige hulpmiddeltjes. Na het inleidende artikel in Trends van 11 februari, opnieuw een greep uit de grote pot.

FILE FISSION WIZARD.

U gaat mee met uw tijd en dus worden uw bestanden steeds groter. Vooral grafische elementen kunnen daarin aardig bijdragen. Heel knap, tot u dat bestand aan een relatie moet meegeven.

Beschikt u over een cd-brander die meer dan 600 megabyte wegschrijft of over een Zipdrive met schijfjes van 100 megabyte, dan zal u dat misschien wel worst wezen. Maar wat als u de vrucht van uw noeste arbeid moet versturen naar een e-mailsysteem, dat alles boven 1,4 megabyte onthoofdt? Of wat als u enkel over diskettes beschikt?

Zelf het bestand opsplitsen, is niet altijd mogelijk. Het compressieprogramma Winzip, dat we later nog zullen bespreken, kan een oplossing bieden, maar dan moet ook de ontvanger wel over Winzip beschikken.

Neen, dan moet u eens File Fission Wizard van Gavin Enterprises proberen, een sharewareprogramma, waarmee u twaalf bestanden kunt splitsen voor u zich moet registreren.

File Fission Wizard is eenvoudig in gebruik, zowel voor diegene die het programma inschakelt als voor diegene die de bestanden ontvangt. Het mooiste aan dit programma is het gegeven dat de ontvanger niet over File Fission Wizard moet beschikken om alles toch weer mooi aan elkaar te plaatsen. Het programmaatje levert een bat-bestand op dat precies vertelt wat er moet gebeuren. Gewoon alle bestanden in dezelfde map plaatsen, het bijgeleverde bat-bestand aanklikken en alles loopt verder volledig automatisch ( www.gavers.com).

EMAIL REMOVER.

Als u grote bestanden ontvangt via e-mail, kunnen die soms problemen opleveren. U heeft bijvoorbeeld een slechte verbinding, zodat het bestand niet binnenkomt, of misschien wilt u het bericht helemaal niet lezen, want vertelt het enkel onzin. In dat geval komt Email Remover van pas. Deze handige freeware – helemaal gratis – programma van Victor Javier laat u toe om op de mailserver van uw provider zelf te gaan kijken. Hij haalt de verschillende koppen binnen en vertelt u wie de zender is, of er een bestand aanhangt en hoe groot het bestand in totaal is.

De kopregel is daarbij van belang. Deze kopregel is in feite niets anders dan de subject- of onderwerpregel die iedere verzender behoort in te vullen. Aan de hand daarvan kunt u bepalen of de inhoud van de te ontvangen e-mail de moeite van het binnenhalen waard is. Spam kunt u dus meteen verwijderen, en dit tegen een minimale kost. Vervolgens geeft u de opdracht uw e-mailprogramma op te starten, zodat u de overgebleven boodschappen rustig kunt binnenhalen. Email Remover werkt met standaard “Pop3” mail servers. Let wel op dat u versie 2.4 of hoger van Email Remover gebruikt. Volgens de auteur zit er een vervelende bug in vorige versies.

POP-MOUSE.

Als er één apparaat op uw pc niet op volle capaciteit wordt gebruikt, dan is het wel de muis. Dit toch wel handige navigatiemiddel voor Windows, biedt niet echt verschrikkelijk veel mogelijkheden. Meestal blijft het beperkt tot het klikken met de linkermuistoets, heel af en toe vergezeld van een rechtsklik wanneer u een snelmenu wilt activeren.

De muis is samen met het toetsenbord echter wel het meest gebruikte onderdeel van de computer, zeker wanneer we gegevens willen inbrengen. Stel dat u regelmatig Word, Excel en Access nodig heeft om bepaalde zaken in te voeren. Met een beetje pech heeft u die zelfs samen nodig. U kunt natuurlijk snelkoppelingen voorzien en die toepassingen via deze snelkoppelingen starten. Maar zou het niet veel handiger zijn als we een eenvoudige beweging uitvoeren en het programma automatisch start?

Dat is de taak van het sharewareprogramma Pop-Mouse van Pointix Corp. Via een uitgebreide help-functie legt het programma u uit hoe u opdrachten aan bepaalde bewegingen koppelt. Dit kan in combinatie met een aantal toetsen gebeuren, waardoor het aantal mogelijkheden flink groter wordt. U kunt overigens niet enkel programma’s starten, maar via een eenvoudige beweging ook opdrachten activeren, zoals bijvoorbeeld het wisselen tussen verschillende schermen in Windows.

Deze nieuwe manier van werken, levert vooral in het begin vervelende bijverschijnselen op. Een onverhoedse beweging met de muis kan al resulteren in het starten van een toepassing of het uitvoeren van een opdracht. Maar voor wie meer wil halen uit zijn muis (en daar een inwerkperiode voor over heeft), is het een perfecte oplossing.

P.DH.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content