Draghi redt de beurzen

Ook in het begin van de derde week van het beursjaar 2016 ging het van kwaad naar erger op de internationale beurzen. Zoals we vorige week schreven, stonden de steunzones zwaar onder druk en sneuvelden er enkele, vooral in Europa. De klassieke definitie van een berenmarkt (dalende beurstendens) wil dat die begint met een daling van 20 % vanaf de piek. De Stoxx600-index sloot woensdag 22 % onder de top van vorig jaar af, en de Eurostoxx50-index klokte midden vorige week zelfs 25 % lager vanaf de piek van vorig jaar. Strikt gezien is daarmee voor beide belangrijke referentie-indexen in Europa sprake van de start van een nieuwe berenmarkt en is de stijgende trend gekeerd naar een overheersende dalende tendens.

Toch houden we nog een slag om de arm om van een definitieve trendommekeer te spreken. Weliswaar werd ook de bodem van augustus 2015 doorbroken, maar hield in beide gevallen nipt nog de bodem van oktober 2014 stand. Dat is markttechnisch cruciaal om over een omslag op de aandelenmarkten te kunnen spreken. De redder in nood, en niet voor het eerst, was op donderdag Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf aan dat op de volgende vergadering de ECB de stimulus toch zou kunnen verhogen (wat tot teleurstelling van de markten in december niet was gebeurd). Een mooi duwtje in de rug van de aandelenbeleggers, die dat wel konden gebruiken en appreciëren.

Om alle misverstanden meteen te vermijden: het is niet omdat de berenmarkt terug zou zijn, dat de beurzen continu zullen dalen. Net zoals in een stijgende beurstrend de aandelenmarkten voortdurend stijgen. We blijven op onze hoede en waakzaam, en we zijn benieuwd hoever de herstelbeweging loopt. Een trendommekeer ergens in 2016 blijft een scenario waarmee we ernstig rekening houden.

Solvay: minst populair chemieaandeel

Voor de jaarcijfers is het nog wachten tot 25 februari, maar ondertussen staat de koers van Solvay wel zwaar onder druk, vooral sinds de aankondiging van de overname van het Amerikaanse Cytec. Voor de Belgische chemiemultinational is Cytec de op één na grootste acquisitie uit de ruim honderdvijftigjarige geschiedenis van de Belgische chemietrots. Vorige week zakte de koers even onder 74 EUR. Daarmee zakt het aandeel duidelijk meer dan het gemiddelde van de Europese chemiesector. Solvay kreeg dan ook al vier adviesverlagingen in het prille jaarbegin van 2016 te verwerken. Met bovendien zelfs één koersdoel van amper 68,3 EUR (het gemiddelde zit nog op 106,8 EUR).

De gemiddelde winstschatting 2016 voor Solvay werd met 3,3 % verlaagd, tegenover 0,5 % voor de sector. Vooral de link van de inkomsten met de oliesector maakt de analisten zenuwachtig. We delen het grote pessimisme van de analistenwereld niet. Tegen een verhouding van de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) van amper 4,3 voor 2016, ver beneden het sectorgemiddelde, vinden we het aandeel erg goedkoop. We houden de positie dan ook aan (rating 1B). Intussen hebben we ook het interim-dividend van 0,9928 EUR netto per aandeelverwerkt.

SOLVAY NOTEERT NU ERG GOEDKOOP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content