Draadloos en goedkoop

Op 1 juni werd versie 1.0 gelanceerd van Bluetooth, een nieuwe en revolutionaire standaard voor draadloos communiceren. Een e-mail ontvangen op uw GSM? Vakantiekiekjes van op het strand doorsturen naar een pc? Of betalen met een kredietkaart zonder dat u ze uit uw portefeuille haalt? Dankzij Bluetooth kan het allemaal.

Er werd lang naar uitgekeken, en nu is het zover: op 1 juni werd versie 1.0 gelanceerd van Bluetooth. Bluetooth is de codenaam voor een nieuwe technologie waarbij mobiele pc’s, GSM-toestellen en andere draagbare elektronische apparaten met elkaar kunnen worden verbonden via radiogolven. Hoewel de basisidee – het gebruik van radiogolven – al vanaf 1994 werd bestudeerd, is Bluetooth pas het voorbije jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. Dat had alles te maken met de oprichting in mei 1998 van de Bluetooth Special Interest Group, die er kwam op initiatief van vijf grote bedrijven uit de informatica- en telecommunicatiesector. De Zweedse GSM-reus Ericsson, die de technologie op basis van radiogolven heeft ontworpen, zit in de groep, net als zijn Finse concurrent Nokia. Vandaar trouwens ook de naam van de technologie: Bluetooth ( Blatand in het Zweeds) was de bijnaam van koning Harald II (10de eeuw), die erin slaagde de twee aartsvijanden Zweden en Denemarken vreedzaam onder dezelfde kroon te verenigen. De drie andere partners zijn het Japanse elektronicaconcern Toshiba, de Amerikaanse computerfabrikant IBM en Intel, ‘s werelds grootste chipproducent.

749 bedrijven

zijn inmiddels toegetreden tot de Bluetooth Special Interest Group. Daartoe behoren softwareproducenten, telecomoperatoren, fabrikanten van GSM’s, fototoestellen, pc’s en zelfs auto- en vliegtuigfabrikanten: Alcatel, AT&T, Boeing, Casio, Compaq, Dassault Electronique, Grundig, Hewlett-Packard, Hitachi, Lucent, Mitsubishi, Philips, Samsung, Siemens, Sony, Texas Instruments, VLSI, om maar enkele namen te noemen.

Eerste producten in december

De Bluetooth-standaard is een open standaard. Dat betekent dat de vijf groten het resultaat van hun onderzoek delen met andere geïnteresseerde partners. Die kunnen er vervolgens alle mogelijke toepassingen voor ontwikkelen zonder dat ze daarvoor royalty’s aan de grondleggers moeten betalen. Het resultaat van al dat onderzoekswerk werd op 1 juni gepresenteerd: Bluetooth, versie 1.0. Tegen december 1999 zouden de eerste Bluetooth-producten op de markt komen.

Volgens Johan Siberg, voorzitter van Ericsson Mobile Communications, moet “Bluetooth iedereen de vrijheid geven om eender waar of wanneer te communiceren.” Mobiele telefoons, draagbare pc’s, zakcomputers en andere mobiele randapparatuur… ze kunnen dankzij Bluetooth allemaal draadloos worden verbonden. Bluetooth rekent erop dat tegen 2002 zo’n 100 miljoen mobiele apparaten met de technologie zullen zijn uitgerust.

De radioverbinding

werkt in de frequentieband 2.4 GHz ISM en is vrij van rechten (behalve in bepaalde regio’s in Frankrijk, Spanje en Japan, waar enkele beperkingen gelden). Zo kunnen reizigers overal ter wereld dezelfde Bluetooth-uitrusting gebruiken. Bluetooth kan tot acht apparaten gelijktijdig verbinden. Zowel stem als data kunnen draadloos van het ene toestel naar het andere worden overgedragen, en dat tot op een afstand van 10 meter. Bij de volgende versie, Bluetooth 2.0, zal het bereik worden uitgebreid tot 100 meter. Per seconde kan er 1 megabyte informatie worden doorgestuurd; in de toekomst wordt dat 6 tot 8 megabyte. Maar het meest verbazende is dat de complexe technologie berust op een minuscule module voor radiotransmissie: 10,2 x 16 x 1,6 mm. Ericsson hoopt die binnenkort nog compacter te maken.

Bluetooth is niet alleen klein van omvang, verbruik – de technologie is ingebouwd in apparaten die met eenvoudige batterijen werken – maar ook van prijs: de basisradiomodule kost 20 dollar. Volgens de producenten zal, eenmaal de techniek is ingeburgerd, de prijs zelfs dalen tot 5 dollar.

Mobiliteit alom

Maar nog meer dan prijs, omvang of verbruik zal vooral de gebruiksvriendelijkheid van Bluetooth mobiel communiceren in de toekomst grondig veranderen. Draden zijn er voortaan niet meer nodig en de talrijke aansluitingspoorten zullen worden vervangen door één enkele poort. Dankzij Bluetooth zal de mobiliteit van zowel privé- als professionele gebruikers thuis of op kantoor toenemen. Ze zijn niet meer verplicht om voor hun computer te blijven zitten en kunnen zelfs op verplaatsing communiceren.

Zo zal een Bluetooth-klant meteen op de hoogte worden gebracht als er een elektronische boodschap is binnengekomen. Hij zal deze kunnen beantwoorden via zijn mobiele telefoon, zelfs wanneer zijn portable nog in de koffer zit. Bij ontvangst van een e-mail zal de GSM rinkelen. De inhoud zal op het scherm van de telefoon kunnen worden afgelezen en het berichtje zal kunnen worden beantwoord. Zit de GSM in een vestzak of attachékoffer, dan kan er worden geconverseerd met behulp van een handenvrije set die via Bluetooth met de mobiele telefoon is verbonden.

De gebruikers

kunnen ook toegang krijgen tot Internet door middel van een draadloze verbinding vanaf een mobiele telefoon of een kabelverbinding (STN, ISDN of lokaal netwerk). De ‘directe postkaart’ zet een verbinding op tussen een fototoestel en een GSM en laat toe om een cliché en commentaar naar de pc van correspondenten overal ter wereld te verzenden. Bluetooth verbindt ook op een onzichtbare wijze een pc en een printer, een muis of een joystick. De technologie synchroniseert automatisch informatie, bestanden, agenda’s van de draagbare computer, de GSM en de PDA-agenda ( personal digital assistant).

Oneindig veel toepassingen

De technici van Bluetooth hebben ook een draagbare vaste schijf uitgevonden. Zo kunt u belangrijke bestanden meenemen en die op een andere plaats met een uitgeruste pc en een elektronische pen herwerken. Een minuscule digitale camera met optical character recognition (OCR) is ingebouwd. Deze neemt beelden op die vervolgens door de computer worden omgezet naar leesbare karakters (tot 8 MB informatie, wat overeenkomt met 3000 pagina’s).

De ingenieurs van Bluetooth werken ook aan een elektronische portefeuille die is uitgerust met een kredietkaartlezer. Op termijn hoeft u uw betaalkaarten niet meer uit uw zak te halen. De lezer zendt draadloos een signaal naar de betaalterminal en duidt aan dat de verbruiker kredietwaardig is. Met dit nieuwe type van portefeuille kunt u op afstand een hotelkamer of een plaats in een vliegtuig reserveren en betalen. Dit gebeurt altijd met een GSM en met een veiligheidswaarborg.

En er zijn nog meer toepassingen denkbaar: huisverlichting op afstand beheren, de verwarming aanzetten, huisalarm, automatisch de garagepoort openen… Is de draadloze maatschappij werkelijkheid? Dat vragen Ericsson en zijn partners zich af. De toekomst zal het uitwijzen.

FABIEN VAN EECKHAUT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content