Doorbraak in zicht

In juli raadden we beleggers aan om te profiteren van de koerszwakte van GDF Suez om een positie in te nemen. Sindsdien is het aandeel meermaals op de weerstand van 30 EUR gebotst.

Sinds ons koopadvies van 16 juli (zie Cash nr. 30) is GDF Suez met ongeveer 12 % gestegen, wat in de lijn ligt van de algemene beursprestaties. Het aandeel heeft de beleggers dus niet echt kunnen overtuigen. Wij blijven echter van mening dat dit slechts een kwestie van tijd is. De Franse groep heeft immers alle kenmerken van een achtergebleven aandeel dat zal kunnen profiteren van het aanhoudende beursherstel zodra het herontdekt wordt.

Aantrekkelijk

De bijzonder aantrekkelijke waardering van GDF Suez is uiteraard een sterke troef. Op basis van de cijfers van 2008 noteert de groep met een koers-winstverhouding van amper 10. Ondanks de crisis zullen de resultaten in 2009 op ongeveer hetzelfde peil blijven als in 2008: over de eerste negen maanden van het jaar is de omzet gedaald met 1,2 % en de ebitda (operationele cashflow) met 2,7 %. De energiegroep verwacht bovendien een uitstekend vierde kwartaal. Dat blijkt uit het feit dat ze haar prognoses voor dit jaar heeft gehandhaafd en dat ze nog steeds rekent op een stijging van de ebitda over het hele jaar (dus minimaal 14 miljard EUR). De winst zal echter afnemen als gevolg van een stijging van de financiële lasten. De analisten verwachten een cijfer van 4,7 miljard EUR. Ook niet onbelangrijk is dat het aandeel GDF Suez noteert met een lichte discount tegenover zijn boekwaarde.

Groei

Niet alleen de lage waardering van de energiegroep is aantrekkelijk, ook de sterke groei van haar resultaten in de komende jaren kan ons bekoren. GDF Suez streeft naar een ebitda van 17 à 18 miljard EUR in 2011, wat neerkomt op een groei van 25 % ten opzichte van 2008. Om daarin te slagen, zet de op één na grootste nutsgroep ter wereld volop in op haar investeringsplan van 30 miljard EUR in de periode 2008-2010 en op haar herstructureringsprogramma Efficio ter waarde van 1,8 miljard EUR tegen 2011.

Op het vlak van investeringen mikt de Franse groep op de internationalisering van haar aardgasreserves (cf. partnership met de Algerijnse groep Sonatrach in de lente van dit jaar). GDF Suez wenst ook zijn elektrische capaciteit uit te breiden in Europa, waar het van de opening van de markten wil profiteren (met name in Frankrijk), en in het buitenland (met vooral aandacht voor de opkomende landen). Op het vlak van elektriciteit heeft GDF Suez ook een mooie overwinning geboekt in België, waar de uitstap uit kernenergie is uitgesteld.

Koersdoel van 33 EUR

De winstvooruitzichten van de analisten zijn volgens ons aan de voorzichtige kant en we zullen dan ook niet verrast zijn als de volgende publicaties van GDF Suez positief uitvallen. Wij bevestigen daarom ons koopadvies met een koersdoel van 33 EUR voor de komende twaalf maanden, of 14 keer de door analisten verwachte winst voor 2010.

Door Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content