DOORBOMEN

OVER BESLUITEN.

Max Tropp is van het volhardende soort. “Ondersteunen van beslissingen ?” werp ik op. “Hebben we daar niet die Olap-tools voor ? En spreadsheets ?” De telefoon dringt aan. Noemt klanten, grote namen. En ja, WinChoice is anders. Een eenvoudig en tegelijk vernuftig speelding dat u een goed geweten en Max Tropp een voltijdse baan als adviseur bezorgt. Via WinChoice kan u namelijk zo mooi beslissingen doorzichtig maken. Alle soorten evaluaties komen in aanmerking : gebouwen, personeel, filialen, voetballers, leveranciers, rechters, u roept maar. Hoe gaat dat ? U maakt een lijstje van uw criteria. WinChoice maakt er een boom van : de 100 percent aan beslissingselementen wordt over uw criteria verdeeld. U bepaalt het gewicht van elk criterium. Door er cijfers aan te geven, of door ze onderling paarsgewijs met elkaar te vergelijken. Zullen de onderhoudskosten van een wagen meer doorwegen dan het verbruik ? Hecht u meer belang aan status dan aan lage kosten ? De software vertaalt alles in procenten die methodiek is de kern van het product en wijst u op de inconsistenties : u vindt Porsche meer status hebben dan Cadillac, Cadillac meer dan Ferrari, maar Ferrari meer dan Porsche ? Het pakket suggereert aanpassingen om die inconsistenties te vermijden. Eéns u al uw beslissingsfactoren in uw boom hebt opgenomen (vele niveaus diep zo u wil), kan u uw opties beginnen scoren voor de aangegeven criteria. Via reële cijfers (het verbruik in liters, bijvoorbeeld), via paarsgewijze vergelijking op een schaal van 0 tot 9 of via een zelf opgestelde schaal met begrippen als, voor het criterium “airconditioning” : goed, redelijk, afwezig, slecht. Onderaan het scherm verschijnt telkens het gewicht in percent dat het betreffende criterium heeft in de totale beslissingsboom. Handig om weten als er op een vergadering tijd wordt verloren met futiliteiten.

Andere interessante functies zijn de mogelijkheid om barrières in te bouwen (wie bepaalde minima niet haalt, krijgt rood) en een grafisch analysetool dat vrij intuïtief aangeeft hoe hoog een bepaalde waarde moet zijn om de eindbeslissing te beïnvloeden.

Gemakkelijk ? “Mijn cursussen bestaan uit een kwartiertje demo en dan drie uur om een casus uit te werken,” zegt decision support consultant Max Tropp, die toegeeft dat WinChoice minder een product is (al is er niets mis mee als product) dan wel een methodiek. Het is een uitstekend instrument in handen van een buitenstaander die een beslissingsproces moet helpen objectiveren.

WinChoice is een product van het Israëlisch informatica-opleidingsinstituut Sivan Computers, waar de Amsterdammer Max Tropp sinds 1984 heeft gewerkt. Het pakket is voor Windows-pc’s geschreven in Prolog, met gedeelten in Access en zal over een paar maanden een (herschreven) Windows 95-versie krijgen met een broodnodige interface naar Excell.

Het Nederlandse JC International, dat de rechten op WinChoice voor Europa verworven heeft, heeft Netwerk Consulting uit Tremelo aangesteld als zijn Belgische distributeur. Voor de prijs van het pakket hoeft u het niet te laten : 46.900 frank. Een dag opleiding voor 10 personen kost 39.000 frank.

Tel. JC International, +31-20-691.26.99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content