Dolmen zit toch op koers

Het nieuwe Dolmen van Jan De Ville presenteerde vorige week eervolle resultaten in een moeilijke markt.

Voor een neerhof heeft hij geen tijd meer. Topman Jan De Ville (52) knokt om Dolmen efficiënter te maken als infrastructuurleverancier en te profileren in sectorgerichte ICT-oplossingen.

“We zitten in een changeprocess,” zegt De Ville. Toen hij een jaar geleden als buitenstaander de Colruyt-tandem René De Wit/Jan Borremans opvolgde, kon hij het gewicht van zijn job afwegen aan de resultaten. De omzet was met 26 % gedaald, de markt slabakte. Achteraf bekeken was het ergste misschien toen net voorbij. Dankzij een sterkere tweede jaarhelft kon De Ville uiteindelijk nog op 143,35 miljoen euro omzet afklokken (-10,24 %) en op een bedrijfswinst van 10,85 miljoen euro (-6,16 %).

Distributeurs als Dolmen zien business wegglippen omdat hardwarefabrikanten als HP opschuiven naar een semi-direct verkoopmodel. Een twijfelachtige strategie, vindt De Ville, die voordien onder meer de grote ICT-distributeur Tech Data Benelux leidde. “Door het kanaal links te laten liggen, verhogen ze hun kostenstructuur.” Maar het is wel een realiteit waarmee een gedelegeerd bestuurder bij Dolmen moet leven.

Het voorbije jaar heeft Jan De Ville Dolmen opgesplitst in een verkooporganisatie voor de 500 grootste klanten en een KMO-organisatie voor de overige 2700 regionale klanten. “Wij zijn een lokale speler, we focussen op de midmarkt, ook al gaat midmarkt van kleine tot vrij grote bedrijven,” zegt De Ville. Gaat Dolmen dan internationaal? “In applicaties zijn we sectoraal gaan denken. Daar zitten we op een internationale piste, maar niet voor dit boekjaar,” zegt Jan De Ville.

Toen hij zijn neerhof opgaf, schommelde de aandelenkoers van Dolmen rond 7,8. Vandaag zit de koers rond 12, een stijging met meer dan 50 %. “Heeft niets met mij te maken,” wuift Jan De Ville weg. Of toch? Met zijn verleden van accountant ( KPMG) en zijn lange jaren als financieel directeur van Computer 2000 Benelux, zag de markt hem als een financieel expert die een verkoop van Dolmen kwam voorbereiden, zeker toen country manager Luc Pintens van Econocom zich in juli vorig jaar liet ontvallen geïnteresseerd te zijn. Van de “finalisering” van de “verdere verzelfstandiging”van Dolmen, zoals het bedrijf zelf als taak van Jan De Ville had aangekondigd, kwam niets terecht. “Voor die verzelfstandiging was het nog iets te vroeg,” vertelde De Ville ons. Maandag jongstleden maakte Colruyt bekend dat het zijn Dolmen-aandelen uitkeert aan de aandeelhouders, wat zijn belang terugbrengt van 51 naar 2,6%.

Nogal wat publiciteit kreeg Dolmen toen in oktober 2003 de nieuwe minister van Justitie, LauretteOnkelinx (PS), een bestelling van 2,16 miljoen euro bij Dolmen annuleerde. Haar voorganger Marc Verwilghen (VLD) had die op 3 juli 2003, in volle regeringsvorming, geplaatst. Het contract zou de informatica van Justitie van het geplande Java– naar een Microsoft-platform hebben overgebracht. “We hebben een schadeclaim ingediend voor tien procent van de contractwaarde.” Maar De Ville ontkent een verband met de overname begin deze maand van de Belgische Java-specialist JConsults International, wat Dolmen tot de grootste Belgische dienstverlener op dat platform maakt. “We proberen gewoon zo volledig mogelijk te bieden wat onze klanten vragen.”

B.L.

B.L.

“In applicaties zitten we op een internationale piste, maar niet voor dit boekjaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content