DOKTEREN AAN SCHAALVERGROTING

In heel Limburg zijn er vandaag nog maar acht ziekenhuizen en door fusies zal dit aantal nog verminderen.

Zo is het Hasseltse Salvatorziekenhuis aan het onderhandelen over een nauwe samenwerking met Virga Jesse en valt binnenkort de beslissing voor fusering met Sint-Franciscus in Heusden.

“Twee volwaardige ziekenhuizen die dezelfde diensten aanbieden en maar een paar kilometer van elkaar verwijderd liggen, da’s toch niet efficiënt. Zeker nu gezondheidszorg zo duur is”, zegt Salvator-directeur Rudi Pluymers. Liever dan er allebei onderdoor te gaan, gaan het Algemeen Ziekenhuis Salvator/Sint-Ursula (zoals het ziekenhuis officieel heet na een vorige fusie) en het Virga Jesse Ziekenhuis op medisch vlak samenwerken. Wel blijven beide ziekenhuizen een eigen beleid voeren. Salvator heeft 950 mensen in dienst, artsen en verplegend personeel samen; bij Virga Jesse werken er 1800. Salvator heeft een omzet van ruim 2 miljard en die van Virga Jesse zal zo’n 3,5 à 4 mljard bedragen.

“Eind april kreeg de samenwerking voor het eerst concreet vorm met de gezamenlijke exploitatie van één MUG(Medisch Urgentie Team). Een volgende stap is de samenwerking in het kader van het Limburgs Oncologisch Centrum waar ook het Ziekenhuis Oost-Limburg aan meewerkt”, aldus Pluymers. “Einddoel is een concept van ‘De Hasseltse Samenwerkende Ziekenhuizen’. Het is de bedoeling naar complementariteit te zoeken, zonder daarbij concurrentieel te zijn.”

De besprekingen die aan zo’n samenwerking vooraf gaan, zijn complex. Pluymers : “We moeten kijken welke diensten we gaan overhevelen en welke combinaties we daarbij gaan maken. Een afdeling als geriatrie, of de moeder-en-kind zorg kan in zijn totaliteit elders ondergebracht worden. Andere diensten zullen we beide in huis moeten houden. Het moeilijkst van alles is de administratie : wat doe je bijvoorbeeld met vaste benoemingen en statuten als je diensten overhevelt?”

Los van de samenwerking met Virga Jesse is Salvator ook al een tijdje in fusie-onderhandelingen met het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden. Een samenwerking die sneller rond zal zijn (wellicht nog dit jaar) omdat beide partijen op een meer gelijke basis vertrekken. Beide ziekenhuizen zijn privaat en christelijk getint.

“Met Heusden en Herk-de-Stad erbij, hebben we binnenkort een bereik van middenwest-Limburg”, aldus Pluymers. “Tot in het Leuvense reiken we niet. Omgekeerd worden er door Leuven wel ‘klanten’ afgesnoept, omdat Limburg geen universitair ziekenhuis heeft. Maar met onze ‘samen sterk’-aanpak en het Limburg-gevoel kunnen we hier op medisch vlak flink ons mannetje staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content