Doek valt over Seghers Genetics

De banken hebben beslag laten leggen op al de activa van Seghers Genetics NV. Bovendien heeft het parket het bedrijf in faillissement gedagvaard. De hoop op een kapitaalverhoging en management buy-out zijn vervlogen. Ook de rest van de groep Seghers lijkt nu diezelfde weg op te gaan.

Afgelopen maandag heeft de Dendermondse handelsrechtbank twee pandverzilveraars aangesteld die in opdracht van de banken moeten overgaan tot de verkoop van alle activa van Seghers Genetics NV. Deze banken zijn onder meer Fortis, KBC en ABN Amro. Zij geloven niet langer in het zogenaamde ‘global masterplan’ dat door de raad van bestuur werd goedgekeurd. Volgens dat plan zou Pieter-Antoon Seghers, oudste zoon van Hendrik (de feitelijke heerser over de groep), samen met een aantal financiële partners en minderheidsaandeelhouders als Lessius en Mercator een management buy-out doen en zo Seghers Genetics (het vroegere Seghers Hybrid) redden.

Voorts heeft het Openbaar Ministerie het bedrijf voor 2 september gedagvaard in faillissement. De banken zouden zich bij die vraag tot faillissement aansluiten en hebben al bewarend beslag laten leggen bij de belangrijkste bedrijven uit de groep.

Seghers Genetics doet aan veredeling van varkensrassen en zegt onder meer stressongevoelige fokdieren te kunnen leveren. Onlangs investeerde het nog in een joint venture met de Britse groep Newsham Hybrids in de Verenigde Staten. Daarnaast was het bedrijf actief in het Verenigd Koninkrijk, China, Brazilië, Mexico, Hongarije, Spanje, Italië, Nederland, en het Belgische Buggenhout. Het bedrijf werd in 1968 opgericht, mede voor Hector Seghers, de vader van Hendrik, die toen eigen grond inbracht als kapitaal.

Seghers Genetics NV had in 2001 een balanstotaal van 12,7 miljoen euro, waarbij de schulden waren opgelopen tot 9,2 miljoen. Hierbij staat het bedrijf voor 2,9 miljoen in het krijt bij de banken. De omzet vorig jaar bedroeg 5,5 miljoen euro, waarop een verlies van 1,4 miljoen werd geleden.

Ook over de redding van het andere deel van de groep rond Hendrik Seghers, Seghers Bettertechnology Group NV (SBT), het vroegere Seghers Engineering, groeide begin deze week onzekerheid. Zo zijn er de onderlinge vorderingen tussen SBT en SGN en tonen de jaarcijfers voor 2001 van dochterbedrijf Euro Diesel NV in Luik een weinig fraai beeld. Voorts zou volgens ingewijden het idee van een kapitaalverhoging vanuit Monaco door de banken niet ernstig worden genomen. Onheilspellend is bovendien dat de Seghers Bettertechnology Group bij de publicatie van haar geconsolideerde jaarcijfers voor 2001 geen verslag van de bedrijfsrevisor meegaf. Pieter-Antoon Seghers was niet bereikbaar voor commentaar.

Willy Van Damme [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content