Doe-het-zelver

De zesentwintigjarige Bernard Mullie van Bematech investeert in een nieuw distributiecentrum voor Vlaamse bouwmaterialen in Tsjechië.

Brno (Tsjechië).

Zonder enige kennis van taal of cultuur, maar met de nodige avontuurzin én een licentiaatsdiploma op zak, nam Bernard Mullie uit Anzegem vijf jaar geleden het vliegtuig naar het toenmalig Tsjecho-Slovakije. Via de Leuvense economiestudentenclub Aiesec had de pas afgestudeerde handelsingenieur een stagecontract bij het chemisch staatsbedrijf PCHZ in Zilina (Slovakije) op zak om ter plaatse een marketingafdeling mee uit de grond stampen.

Vandaag spreekt de jonge ondernemer (26j.) vloeiend Tsjechisch en leidt hij twee bedrijven in Brno (Tsjechië) : Bematech en Building Plastics Cr. Aan de rand van de Zuid-Moravische hoofdstad, op nog geen 300 meter van de lokale handelsbeurs BVV, renoveert Mullie een oud pand tot een distributiecentrum voor Vlaamse bouwmaterialen met een assortiment van zo’n 5000 verschillende artikelen : “Die diversiteit is onze sterkte. De toekomst van Bematech ligt in de optimale organisatie van de distributie. Op termijn verdwijnt in Tsjechië de opportuniteit van grote bouwprojecten voor Belgische firma’s die lokaal geen toegevoegde waarde creëren. Bovendien heeft het land uitstekende arbeidskrachten en een industriële geschiedenis. Vooral ervaring in management ontbreekt. Daarom investeer ik in modern voorraadbeheer en verkoopmanagement. Zo volgen mijn mensen elk jaar een speciale opleiding in België en worden ze persoonlijk opgevolgd.”

Na zijn doop bij PCHZ en vóór zijn legerdienst begon Mullie zijn carrière als assistent van Paul Van den Bempt van de handelsmaatschappij Belimpex (Londerzeel), die in ’94 de oscar voor de Export ontving. Onder stimulans van Hans Bouckaerts, commercieel directeur van Wicona uit Herentals, richtte hij in mei ’93 een eigen exportbedrijf op : de bvba Intrapar. Uit nood aan een Tsjechische organisatie kwam daar eind ’94 een lokale onderneming in Brno bij : Bematech, gespecialiseerd in de invoer van Belgische bouwmaterialen : Sobinco (raam- en deurbeslag), Harinck (deurpanelen), Simec (gordijngevels en schuiframen) en Remi Claeys Aluminium (gelaste buizen). Op zijn referentielijst staan onder andere de gevels van de Tsjechische spaarbank Ceska Sporitelna (6000 m²) in Brno, het distributiecentrum van Massive (2500 m²) in Kralüv Dvur en de kantoren van Autolada (1000 m²) in Praag. Op dit ogenblik levert Bematech de geprefabriceerde gordijngevels van Simec voor het foreign trade center in Praag : Centrotex (een opdracht van 30 miljoen frank).

Sinds begin dit jaar heeft Mullie een tweede bedrijf in Tsjechië : Building Plastics Cr, een joint venture met de Waregemse producent van aluminium en PVC-rolluiksystemen. Met acht personeelsleden realiseert de Bematech-groep een jaaromzet van 50 miljoen frank. Mullie : “Het potentieel van kwaliteitsbouwproducten is zowel bij de bedrijven als bij de privé-consumenten groot, maar de specifieke vraag moeten we zelf mee creëren. Dank zij onze knowhow, de automatisatie en de efficiëntie van het productie-apparaat scoren de Belgische merken, ondanks het merkelijk loonverschil ( nvdr de gemiddelde maandwedde in Tsjechië bedraagt zo’n 8800 frank), nog altijd beter dan de lokale producenten. Bovendien houden de Tsjechen van onze flexibele aanpak.” Maar net als vele collega’s verwijt Mullie de Belgische overheid weinig of geen steun te verlenen bij zijn expansieplannen : “Distributie is uitgesloten van subsidies. Nochtans stimuleren wij de Belgische export meer dan een onderneming die ter plaatse een productie-eenheid bouwt. Dergelijke delokalisatie vermindert bij gelijkblijvende export immers het bruto nationaal produkt.”

Tussen zijn handelsactiviteiten door helpt Mullie buitenlandse bedrijven om dochtermaatschappijen in Tsjechië op te starten. Zo vond hij voor de Waregemse verluchtingsspecialist Renson in Krinec een lokale partner, die Belgische roosters op maat maakt. Daarnaast buigt de baas van Bematech zich over de nieuwe investerings- en vennootschapswetgeving in het land. Samen met Chris Depreeuw, gedelegeerd bestuurder van Remi Claeys Aluminium, volgt hij de mogelijkheden van deze Desimpel-dochter voor lokale integratie in Tsjechië juridisch op.

ERP

BERNARD MULLIE (BEMATECH) Tsjechië heeft nood aan modern voorraadbeheer en verkoopmanagement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content