Dit is niet het moment om te verkopen!

Antoine Sammour, voorzitter van de onafhankelijke beheersmaatschappij Divitias, houdt het hoofd koel.

De analyses en tips van Antoine Sammour hebben al meer dan eens indruk op ons gemaakt. Wij interviewden hem vorige week, toen de beurzen het bijzonder moeilijk hadden en de koersen uur na uur verder wegzonken.

De schuldencrisis

“Griekenland en Spanje zijn in een zelfde bedje ziek: ze hebben hun economie kunstmatig ondersteund via schulden. In Spanje heeft zich dat vertaald in een vastgoedzeepbel en in Griekenland heeft het geleid tot buitensporige overheidsuitgaven. Ook Portugal en Italië horen in dat rijtje thuis. Over die landen horen we minder in het nieuws, maar ook zij kampen met zware begrotingstekorten. De sterke schok die de markten als gevolg van dat alles te verwerken kregen, is reëel, maar zou van voorbijgaande aard moeten zijn. Toch zullen die landen vele jaren nodig hebben om de tekorten weg te werken. Het probleem is namelijk structureel. Hun concurrentievermogen is te sterk verzwakt, waardoor er geen gemakkelijke uitwegen zijn, zoals via de export. Duitsland, dat in het verleden al geconfronteerd werd met gelijkaardige moeilijkheden, is er toen wel in geslaagd om ze op te lossen, mede dankzij sociale toegevingen. Het kon dankzij de export weer rechtkrabbelen. Ook de grand emprunt (grote lening), het initiatief dat Frankrijk lanceerde, heeft als doel de industrie opnieuw concurrentiëler maken voor de producten van de toekomst. Spanje en Griekenland hebben echter alleen maar geleend om ‘de gaten op te vullen’ en de consumptie aan te zwengelen.”

“Ik verwacht dat de problemen van deze landen geen duurzame impact zullen hebben op de internationale markten, bijvoorbeeld op de grondstoffen. Ze kunnen wel doorwegen op de euro. Vandaag is het niet dat soort landen dat de toon aangeeft op de markten, maar China. Als dat zijn economie afremt met te restrictieve maatregelen, zullen alle markten daaronder lijden en dat zou veel erger zijn. Als een Spaanse autowegbeheerder failliet gaat, zal dat geen impact hebben op de verkoop van Mercedes, als China de incentives voor de aankoop van auto’s terugschroeft, wel!”

“Naar mijn gevoel wordt er te veel belang gehecht aan de Amerikaanse werkloosheidscijfers. Die zeggen niet alles. De berekeningsmethode is wat ondoorzichtig en ondanks een zekere economische stabilisatie blijft de werkloosheid toenemen. Ook voor de VS is de crisis nog niet voorbij. Het land is dan ook geen belangrijke bestemming voor mijn portefeuilles: de opkomende landen bieden betere groeivooruitzichten.”

Wat nu?

“Zeer actieve beleggers (waar ik niet bij hoor) kunnen profiteren van de correctie om inkopen te doen. Wij bevinden ons nu in het tweede dal van het W-vormige herstel: de correctie kan nog een tijdje aanhouden voor er een nieuwe stijging komt, wat waarschijnlijk in het tweede kwartaal zal gebeuren. Maar opgelet: de beurs volgt een zekere logica, maar durft daar soms ook van afwijken: het is dus gevaarlijk om er blindelings op te vertrouwen. Veel kortetermijnbeleggers vergissen zich en kopen op het hoogste punt of verkopen op het laagste punt!”

“Een voorzichtige langetermijnbelegger behoudt zijn posities en de beleggers die al defensief belegden, hebben niets te vrezen. Ik houd 60 % in cash aan en de rest heb ik in flexibele fondsen gestopt.” (C)

Door Béatrice Denis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content