RFID, een nieuwe technologie die toelaat individuele producten te volgen in de logistieke keten, moet op termijn de streepjescode gaan vervangen. Voorlopig nemen distributeurs echter een afwachtende houding aan, zo blijkt uit een studie die vandaag wordt vrijgegeven.
Een RFID-chip bevat een uniek serienummer dat bovendien via zwakke radiogolven uitgezonden wordt, zodat de informatie tot op enkele meters afstand kan uitgelezen worden. In de distributiesector wordt vandaag vooral met streepjescodes als identificatie gewerkt, maar RFID belooft informatie over elke individuele verpakking zonder dat het product op een bepaalde manier langs een scanner moet passeren. Door gebruik te maken van radiosignalen volstaat het bijvoorbeeld om met een palet door een poortje te rijden.
Tegelijkertijd is RFID een prima diefstalbeveiliging. Vandaar dat de European Retail Theft Barometer, een jaarlijkse studie naar diefstal bij Europese distributieketens, dit keer wou nagaan hoe het met het gebruik van RFID staat. Hoewel de studie gesponsord wordt door Checkpoint Systems, een producent van dit soort technologie, blijkt uit het cijfermateriaal vooral een afwachtende houding.
Slechts een 100-tal Europese bedrijven experimenteert vandaag op kleine schaal met RFID, terwijl 43 % van de ondervraagden hoegenaamd geen plannen heeft. Bij de grote namen uit de sector is het enthousiasme iets groter: van de 100 grootste bedrijven heeft 15 % vandaag een proefproject lopen en denkt 25 % niet aan RFID. Volgens de studie zou het nog zeker vijf jaar duren voor de helft van de Europese distributeurs actief gebruikmaakt van RFID.
Distributeurs vinden RFID-chips voorlopig nog te duur om ze op grote schaal in te zetten. “Terwijl producenten net wachten op een massaproductie om de prijzen te laten dalen,” merkt Peter Haegeman, economisch adviseur bij sectorvereniging Fedis op. Volgens hem zorgt net die hoge prijs ervoor dat RFID voorlopig vooral een logistieke oplossing is. “De pilootprojecten die vandaag lopen, richten zich niet op een identificatie van de individuele verpakking, maar beperken zich tot logistieke eenheden zoals paletten.”
In ons land toont vooral Delhaize interesse in RFID. “In oktober starten we met een proefproject in onze vleescentrale in Zellik,” bevestigt IT-directeur Michel Eeckhout. Ook voor Eeckhout is RFID vooral een logistiek hulpmiddel.
R.C.