“Discriminatie van jonge vrouwen bestaat hier niet”

Camille van Vyve Adjunct-hoofdredactrice van Trends-Tendances

Bijdragen aan de wereldwijde productiviteit door ervoor te zorgen dat de juiste mensen bij de juiste bedrijven terechtkomen. Dat is de ambitieuze doelstelling van Checkster, een onderneming die door een Belgisch koppel in San Francisco werd opgericht.

“Ik ben in 1999 naar San Francisco vertrokken om een MBA te doen”, vertelt Claudine Descheemaecker, een Vlaamse die met haar echtgenoot Yves Lermusiaux aan het hoofd van Checkster staat. “Maar uiteindelijk ben ik daar begonnen met een technologiebedrijf in plaats van een MBA te halen.” Een bewijs dat de American Dream werkelijkheid kan worden? “In de VS is het veel eenvoudiger om een bedrijf te beginnen en te beheren”, vindt Descheemaecker. “De formaliteiten regel je in een paar minuten online, de markt is enorm, alles gebeurt in het Engels – wat de marketing en communicatie veel eenvoudiger maakt – en het personeelsbeheer is veel flexibeler dan in Europa.” Het leven aan de andere kant van de oceaan bevalt haar zo goed dat ze niet denkt dat ze ooit definitief naar België zal terugkeren. “We zullen waarschijnlijk altijd tussen Amerika en België blijven leven om te profiteren van het beste van beide werelden.”

Twee wegen die samenkomen

Yves Lermusiaux heeft nooit in België gewerkt. Na zijn studies fysica en filosofie in Brussel en Dijon verruilde hij het Europese continent voor Londen. Daar vulde hij zijn studies aan en zette hij zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. Toen vertrok hij naar Canada, waar hij iLogos oprichtte: een van de eerste bedrijven die gebruikmaakten van het internet voor rekrutering. ILogos werd later overgenomen door het Amerikaanse Taleo, een bedrijf waarin Yves Lermusiaux bleef investeren voordat hij Checkster oprichtte. “Yves’ vertrek uit Europa had vooral te maken met talen. Hij heeft niet bepaald een talenknobbel en hij dacht dat dit een handicap zou zijn als hij het in Europa wilde maken. Door te kiezen voor Noord-Amerika wist hij dat hij maar één taal hoefde te leren”, vertelt Descheemaecker.

Zelf werkte ze vijf jaar in België voordat ze ruim tien jaar geleden naar San Francisco vertrok. Ze had uitstekende professionele ervaringen opgedaan in België, met managers die een echte mentorrol vervulden en die haar altijd stimuleerden om verder te groeien. “Maar op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik een plafond bereikt had. In België kon ik me niet verder ontwikkelen: mijn jonge leeftijd, het feit dat ik vrouw ben en nogal klein van stuk vormden remmen op mijn carrière. In Amerika bestaat er absoluut geen discriminatie op basis van dat soort parameters, terwijl ik die hier in België wel degelijk heb ervaren.”

Descheemaecker vertrok met het idee om in San Francisco een MBA te doen, maar werd “opgeslokt door de dynamiek van de Bay Area” en richtte samen met twee Amerikanen een technologiebedrijf op: gMoney Corporation. In hetzelfde San Francisco werd ze verliefd op Lermusiaux, een Franstalige Belg die daar was neergestreken om zaken te doen. Samen richtte het tweetal in 2005 Checkster op. Ze ontwikkelden een internettool waarmee ondernemingen de talenten van jobkandidaten beoordelen en hun cv controleren.

Skills en attitude

Checkster is in zekere zin een vervolg op iLogos, de onderneming van Yves Lermusiaux (die zijn achternaam in de VS afkort tot Lermusi). “De eerste internettools voor rekrutering bestonden uit kleine applicaties waarmee kandidaten hun cv konden uploaden en online vragen konden beantwoorden”, legt Claudine Descheemaecker uit. “Checkster maakt deel uit van de ‘tweede golf’. Die speelt in op een andere behoefte: bedrijven willen beoordelen of een kandidaat bij de bedrijfscultuur past en of hij echt degene is die de uitdagingen aankan die met de functie samenhangen.”

Veel Amerikaanse bedrijven hanteren de slogan “We hire for skills, we fire for attitude”. Een juiste overeenstemming tussen de aspiraties van de kandidaat en de eisen van de onderneming is dus essentieel om de productiviteit en de harmonie binnen het bedrijf te garanderen. “Via Checkster duiden werknemers aan waarvoor ze het meest geschikt zijn en zorgen bedrijven ervoor dat ze de juiste mensen in huis halen.” De bedrijven krijgen een reference check waarmee ze de betrouwbaarheid van de kandidaten kunnen beoordelen. Nadat die een vragenlijst hebben ingevuld, moeten ze de e-mailadressen van vroegere managers, collega’s en klanten invullen. Die beantwoorden op hun beurt een vragenlijst over de kandidaat. De antwoorden zijn vertrouwelijk. Via een algoritme wordt op basis van deze gegevens een kwalificatie op zijn betrouwbaarheid geplakt en worden vijftien eigenschappen toegekend die voor de volgende sollicitatieronde dienen. “Ons systeem is heel wat betrouwbaarder, nauwkeuriger en praktischer dan telefonisch referenties opvragen”, aldus Descheemaecker. Checkster wordt gebruikt door een groot aantal bedrijven uit de Fortune 500 – het klassement van het bekende Amerikaanse magazine – waaronder veel multinationals. Het heeft geen vestigingen in Europa.

Een paradijs voor bedrijven en gezinnen

Claudine Descheemaecker zou haar leven niet anders willen. “In Amerika wordt veel gewerkt, maar niet meer dan in goede Belgische bedrijven. Het verschil is dat ik vrijwel het hele jaar zeker ben dat ik in het weekend kan gaan hardlopen, door de heuvels in de omgeving kan fietsen, van het schitterende landschap kan genieten. En als het hier een keer regent, dan sneeuwt het in Tahoe, een skioord in de buurt, waar we graag naartoe gaan.”

Werken in een land met drie tijdzones heeft ook voordelen, vindt de medeoprichtster van Checkster. “Telefonische vergaderingen zijn hier heel gewoon, of je nu met een grote of een kleine klant te maken hebt. Flexibiliteit en ecologie zijn prioriteiten in de hedendaagse business. Daardoor neemt de levenskwaliteit voor iedereen toe. Dankzij het tijdsverschil kan ik om zes uur ‘s morgens een conference call plannen, mijn kinderen naar school brengen en ze weer ophalen – en dan heb ik toch acht uur gewerkt. We moedigen onze zes medewerkers ook aan om thuis te werken.”

De drie kinderen van Yves en Claudine spreken vloeiend Engels, Frans en Nederlands en gaan in een multiculturele omgeving naar school. “Het zijn echte wereldburgers”, aldus hun moeder.

CAMILLE VAN VYVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content