Discrete maar efficiënte mensenmenner

Jean-Laurent Bonnafé (47), de nummer twee van de Franse bankreus BNP Paribas, komt in april wellicht aan het hoofd van Fortis Bank. Hij vervangt er de Vlaming Filip Dierckx, die sinds 26 september CEO was. Dat liet Bau- douin Prot, topman van BNP Paribas, het voorbije weekend optekenen in de Franse krant Journal du Dimanche. De persdienst van BNP Paribas reageert uiterst kort: “Dat bericht is zeer prematuur. Alles hangt af van wat de Fortis-aandeelhouders beslissen op de algemene vergadering begin april.”

Baudouin Prot heeft er in elk geval een goed oog op, al blijft hij voorzichtig. Volgens de plannen wordt het nieuwe Fortis geleid door vertegenwoordigers van BNP Paribas en Fortis Bank. Bij Fortis Bank zou Bonnafé wel een overgangsfiguur zijn. De man heeft ervaring met het samenvoegen van banken, en stond eerder al aan het hoofd van de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro (BNL) – die in 2006 door BNP Paribas werd gekocht.

Jean-Laurent Bonnafé kan de tweede BNP-getrouwe worden die aan het hoofd komt van een grote Belgische financiële instelling – na Pierre Mariani, die aan de slag kon als topman bij Dexia. Aanvankelijk wou Bonnafé wetenschapper worden. Hij studeerde aan de Ecole Polytechnique, en is oud-student van de prestigieuze Ecole des Mines. Na een tiental jaar in de Franse administratie begon het bij Bonnafé echter de kriebelen om in de privésector aan de slag te gaan.

Professioneel

Hij speelt zijn cv door aan de Franse bank BNP. Het begin van een blitzcarrière. In 1997 werd de jonge bankier verantwoordelijk voor de strategie en de ontwikkeling van de BNP-groep. Een sleutelpositie, want alle opportuniteiten die de bank kunnen doen groeien, passeerden langs zijn bureau. In 1999 beleefde Jean-Laurent Bonnafé van dichtbij de strijd om de controle over de Franse bank Paribas.

Het uiterlijk van de man verraadt misschien niet meteen een krachtig charisma, maar volgens mensen uit zijn omgeving straalt hij iets uit wat zijn collega’s zin geeft om te werken, en hen een beetje boven hun normale kunnen tilt. Hij is discreet, blijft te allen tijde koelbloedig, en zijn beslissingskracht wordt geroemd. Ook tijdens de recente onderhandelingen over een nieuwe Fortis-deal maakte Bonnafé een zeer goede indruk, zegt een bron. “Het hele team van BNP Paribas handelde zeer professioneel, zonder arrogant te zijn. Ze kwamen op een zachte manier met argumenten.”

In 2001 ging de amateur-rugbyspeler aan de slag bij BNP-dochter Banque de Détail France (BDDF), waar hij in 2002 bestuurder werd. Onder zijn bewind kreeg BDDF een nieuw elan. Het recept: de bank in de richting van de klanten duwen, in plaats van omgekeerd. Diezelfde oefening mocht hij opnieuw in de praktijk brengen bij het Italiaanse BNL, dat Paribas in 2006 wegkaapte. Voor de geslaagde integratie van BNL in de Franse bankgroep kreeg Bonnafé zelfs de Prix France-Italie. Hij leidde de bank tot in de zomer van vorig jaar.

Op dat moment werd de bankier teruggeroepen naar Parijs, om er chief operating officer van BNP Paribas te worden – naast Georges Chodron de Courcel, en onder topman Baudouin Prot. Bonnafé werd verantwoordelijk voor de retailactiviteiten van de bankpoot, die hij moest hergroeperen om de inkomstensynergie te vergroten. Bij die taak flankeerde Pierre Mariani hem. De Franse krant Les Echos schreef toen over Bonnafé als de voorbestemde opvolger van Prot. In andere media klonk het dan weer dat het daarvoor nog veel te vroeg was. “Jean-Laurent Bonnafé is niet klaar”, zei een zakenbankier begin dit jaar in het Frans-Marokkaanse weekblad Challenges.

Baken van vertrouwen

Eerst nog spitsroeden lopen dus bij Fortis Bank, wellicht. Filip Dierckx leidde het bedrijf de jongste maanden in zeer ondankbare omstandigheden. Hij kreeg ook kritiek omdat de problemen met de gestructureerde kredieten in zijn divisie voorkwamen, hoewel de man niet verantwoordelijk was voor het opstapelen van de risico’s. Jean-Laurent Bonnafé heeft in elk geval het voordeel dat hij met een schone lei kan beginnen.

BNP Paribas verduidelijkt dat hij een mooi parcours kan voorleggen als het over integraties gaat. Over het huwelijk van BNP en Paribas in ’99 zegt Bonnafé dat hij zich toen voor het eerst bewust werd van het belang van interne communicatie en teamgeest – alweer zonder de klanten uit het oog te verliezen. Volgens ingewijden heeft Bonnafé de gave om in onrustige en instabiele omstandigheden een baken van vertrouwen te blijven voor zijn omgeving. Fortis Bank onthoudt zich van alle commentaar. (T)

Jean-Laurent Bonnafé (47)

Is: de nummer twee van BNP Paribas,

onder topman Baudouin Prot

Wordt: CEO

van Fortis Bank (onder voorbehoud)

Vrije tijd: rugby

Celine De Coster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content