Dieter in Pune

‘Namaste. Aap kaise ho’. *(*Hoe maakt u het? in het Hindi)

PROFIEL

Wie? Dieter Withoeck (36)

Waar? Pune, een metropool in India in de staat Maharashtra. De stad, ook bekend als Poona, ligt in vogelvlucht op 120 kilometer van Mumbai.

Studie? Handelsingenieur (Ehsal)

Functie? Sinds 1 september als logistiek manager verantwoordelijk voor de logistieke processen van Atlas Copco India. Op het subcontinent heeft het bedrijf vestigingen in Pune, Nasik en Hyderabad. Pune is het grootst. Het logistieke team telt een zeventigtal mensen.

Loopbaan? Werkt al twaalf jaar voor de Zweedse multinational Atlas Copco, die in zijn vestiging in Wilrijk compressoren maakt. Werd in 2006 expat in Italië en verhuisde na anderhalf jaar als logistiek manager naar Pune. Trouwde na drie jaar met een Indiase collega, waarna hij in Zweden ging werken. Keerde in 2012 terug naar Pune als projectleider.

Geen rustige mailbox

“s Ochtends onderhoud ik contacten met China, ‘s middags met Europa en ‘s avonds met de Verenigde Staten. Er is nooit een rustig moment in mijn mailbox”, zegt Dieter Withoeck. Op kantoor in Pune merkt hij dat het werkritme in de Indiase bedrijfscultuur trager is dan in België. “Maar daartegenover staat dat je Indiërs gemakkelijker kunt motiveren. Als het nodig is, blijven ze tot tien uur ‘s avonds of werken ze op zaterdag. Bij Indiase bedrijven is meer personeelsverloop dan in België. Soms kun je bij een nieuwe werkgever het dubbele verdienen.”

Stad zonder verkeersvrij plein

Pune is een stad van meer dan tien miljoen inwoners zonder centrum. “Het is hier vrij chaotisch. Er is zelfs geen verkeersvrij plein,” zegt Dieter. “De manier waarop je naar de dingen kijkt, bepaalt hoe gelukkig je hier kunt zijn. Als je enkel het vuil, de armoede en het chaotische verkeer ziet, wordt het lastig. Ik zie het verkeer als een avontuur en geniet van de kleuren, de kruiden en het lekkere eten. Het is hier altijd warm, al regent het ook drie à vier maanden per jaar. Bijna elke expat heeft een wagen met een chauffeur. De meeste expats bezitten een motorfiets waarmee ze tochten maken in de heuvels rond de stad.”

Aanpassen aan het kastesysteem

“In India werken vergt een aanpassing. Als expat word je beschouwd als iemand van de hoogste kaste, zodat de meeste mensen bang zijn om met je te praten. Een Indiër zal je ook niet uitnodigen om iets te gaan eten of langs te komen bij hem thuis. Mensen zijn sterk gericht op hun familie, maar dat was in Italië ook zo.” Toen Dieter met een Indiase trouwde, kreeg hij er een familie bij. Het cultuurverschil was groot. “Na drie jaar beginnen we elkaars verschillen te aanvaarden. De godsdienst en de cultuur spelen hier een grotere rol dan in België. 85 procent van de Indiërs is hindoe. Velen van hen gaan elke dag naar de tempel. Ook de moslims en de christenen zijn heel religieus.”

Dip in de economie

“De economie doet het hier voorlopig niet zo goed. De euforie van 2007 en 2008 is weg. De roepie is in waarde gezakt. Door de verkiezingen van volgend jaar worden veel beslissingen uitgesteld. Meer en meer Indiërs beginnen zich te verzetten tegen de corruptie die je hier op alle niveaus hebt.”

Businessidee: thuislevering voor alles

“Elk restaurant en elke winkel levert aan huis. Je kunt hier alles thuis geleverd krijgen: melk, fruit, groenten, je strijk, bier of frisdrank. Vaak brengen ze je bestelling binnen het halfuur. Je weet ook op voorhand welke maximumprijs wordt aangerekend voor een product. Of je iets koopt in een kleine winkel of in een bazaar, de prijs blijft gelijk en wordt vermeld op het etiket.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content