Diepe zucht

Jan Longeval

WORDT U OOK ZO MOE van de eindeloze brexit-vaudeville? 51,9 procent van de Britse bevolking stemde voor een brexit, maar wellicht zou 99,9 procent vandaag stemmen voor het maken van eender welke definitieve keuze, al is het maar om van het gezeur af te zijn. Brexit-fatigue alom. Dit is uiterst interessant voor een alerte belegger.

EEN BEURSCLICHÉ, maar daarom niet minder juist, is ‘ buy the rumour, sell the fact‘. Financiële markten reageren op nieuwsfeiten, maar lopen er ook op vooruit. Financiële markten hebben bovenal een hekel aan onzekerheid. Aanhoudende onzekerheid over potentieel slecht nieuws duwt de koersen naar beneden. Meer dan eens brokkelen de koersen af naar een niveau dat het potentiële slechte nieuws al geheel of zelfs te veel verrekent. Wanneer de onzekerheid wegvalt, is de kans reëel dat de koersen stijgen, zelfs als het slechte nieuws bewaarheid wordt. De markt heeft liever zekerheid over slecht nieuws dan onzekerheid over slecht nieuws. De Britse beurs en het pond zullen wellicht de hik krijgen bij een harde brexit, maar het is allesbehalve ondenkbaar dat ze kort daarop fluks herstellen. Het pond is met 17 procent gedaald sinds de brexit-stemming en verrekent dus al heel wat slecht nieuws. Omgerekend in euro lopen Britse aandelen ongeveer evenveel achter op aandelen uit de eurozone. Die minprestaties steken af tegen de puike prestatie van de Britse economie na de brexit-stemming. Het Verenigd Koninkrijk, in scherpe tegenstelling tot de onheilstijdingen van de Remain-cassandra’s, heeft een recordbedrag aan buitenlandse investeringen binnengehaald, groeide bovengemiddeld en zag de werkloosheid dalen. De Britse economie gaat weliswaar door een groeivertraging, maar dat is een wereldwijd fenomeen. Dat weerhoudt dezelfde cassandra’s er niet van een nieuwe catastrofe te voorspellen bij een harde brexit. Een tekort aan medicijnen! Hongersnood! Bloed in de straten van Londen! Boris Johnsons haar in de war! Een harde brexit is natuurlijk op zich slecht nieuws, maar daar gaat het niet om. Wat telt voor de belegger, is of de marktverwachting overdreven is of niet.

De markt heeft liever zekerheid over slecht nieuws dan onzekerheid over slecht nieuws.

DE FINANCIËLE MARKTEN zijn doorgaans correct geprijsd. Goede kansen zijn zeldzaam en dienen zich vooral aan wanneer er extremen zijn in sentiment en wanneer groepsdenken aan het werk is. Groepsdenken is het fenomeen waarbij de massa zich hersenloos conformeert aan de dominante opinie. Een van de acht kenmerken van groepsdenken is dat afwijkende opinies niet worden getolereerd. Wie ze durft te uiten, wordt weggezet als oelewapper, crimineel of negationist, en riskeert zijn reputatie of zijn baan te verliezen. Dat is het lot van de tegendraadse belegger. Denk bijvoorbeeld aan wat dr. Michael Burry, de hefboomfondsbeheerder bekend dankzij het boek en de film The Big Short, overkwam. Hij was een van de vijf mensen op aarde die besefte dat de Amerikaanse vastgoedmarkt zou instorten. Toen hij inzette tegen de zeepbel, gingen zijn klanten door het lint. Denk aan wie inzette op de ondenkbare verkiezingsoverwinning van Trump. Wie gelooft dat tegendraads beleggen makkelijk is, vergist zich. Je kan het vergelijken met elke dag opnieuw je arm breken, zoals Behavioral Finance-goeroe James Montier ooit zei.

DOE DE TEST. Spreek mensen aan en zeg dat je gelooft dat de Britse en de Europese economie zelfs een harde brexit te boven zullen komen. Dat bedrijven en consumenten zich zullen aanpassen. Dat de Britten misschien wel een goede zaak doen op lange termijn door buiten het al te strakke Europese keurslijf te blijven. Als je vijandig wordt bejegend, ben je wellicht een tegendraadse beleggingskans op het spoor.

DE DAG VAN het verlopen van de deadline neem je het best plaats voor een computer, klaar om een eerste koopsalvo af te vuren bij een harde brexit. Een ander beursgezegde is dat ‘volatiliteit neigt tot samenklitten’. Je verschiet dus beter niet onmiddellijk al je kruit. Als de beslissing nog maar eens wordt uitgesteld, houd je beter je kruit droog in afwachting van de finale, waarna niet alleen de wereldbevolking, maar ook de beurzen een diepe zucht van opluchting zullen slaken.

De auteur is eigenaar van Kounselor Consulting bv en adjunct-professor aan Vlerick Business School.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content