Didier Bellens kampioen van de gouden parachute

Ruim 8 miljoen euro mag Didier Bellens op zijn bankrekening bijschrijven als hij ontslagen wordt. Bellens krijgt dan immers drie jaar salaris uitbetaald. Als zijn werkgever Belgacom bovendien het niet-concurrentiebeding inroept dan mag hij een extra jaar aanrekenen. Hij krijgt dan 10,79 miljoen euro. Daarbij wordt dan nog geen rekening gehouden met aandelenopties die op het moment van ontslag verzilverd kunnen worden. Eind 2007 bezat Bellens 288.000 opties. De waarde daarvan is wisselend, maar 1,7 miljoen euro is richtinggevend.

Bellens is daarmee de best bediende CEO van de Bel20-bedrijven als het op ontslagvergoedingen aankomt (zie tabel). Dat blijkt uit een analyse die Trends deed van de jaarverslagen over het jaar 2007.

Minister van Financiën Didier Reynders kondigde op een Europese bijeenkomst van ministers van Financiën aan deze week de discussie over de hoge lonen van de CEO’s en hun gouden parachutes te heropenen. “Een hoge vergoeding dekt al het risico dat door de bedrijfsleider wordt genomen. Het heeft geen zin om dat een tweede keer te dekken”, zei Reynders over die ontslagvergoedingen.

Nederland geeft er in de code Tabaksblatt de voorkeur aan om de opzegvergoeding te beperken tot maximaal een jaarsalaris. In de Bel20 – die in 2007 uit 19 bedrijven bestond, waarvan er drie geen enkele informatie geven inzake loon – zijn er negen bedrijven die daar boven gaan.

Kampioen is André Bergen van KBC, die desgevallend een ontslagvergoeding van vier jaar krijgt. Omdat KBC het loon van Bergen niet meedeelt, kunnen we zijn ontslagvergoeding niet exact berekenen. We schatten op basis van het jaarverslag zijn ontslagvergoeding op 2,5 miljoen euro.

Pierre-Olivier Beckers (Delhaize), Gilles Samyn (Nationale Portefeuillemaatschappij), Axel Miller (Dexia) en Roch Doliveux (UCB) worden ook niet armer van een gedwongen ontslag. Als dat ontslag het gevolg is van een overname dan krijgen enkele CEO’s een extra jaar uitbetaald. Voor Beckers van Delhaize is dat bijvoorbeeld het geval, hij ontvangt dan 7,6 miljoen euro. Ook Doliveux van UCB krijgt dan drie jaar of 5,4 miljoen euro.

Opmerkelijk is de lage ontslagpremie van Jean-Pierre Votron van Fortis. Votron lag erg onder vuur vanwege de stevige stijging van zijn loon in 2007 terwijl het Fortisaandeel een zware klap kreeg. Qua ontslagvergoeding moest Votron wel inleveren. In 2006 had hij nog recht op twee jaar vergoeding, maar dat werd dus nu teruggebracht naar één jaar. Bovendien krijgt hij enkel het vaste salaris uitbetaald.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content