Dial H-I-S-T-O-R-Y

Het op de Documenta X in Kassel wereldwijd geprezen “Dial H-I-S-T-O-R-Y” van de Gentse, beeldende kunstenaar Johan Grimonprez, is deze week te zien tijdens het Viewpoint-festival in Gent.

In een fascinerende pseudo-documentaire gebruikt Johan Grimonprez de geschiedenis van de vliegtuigkapingen als achtergrond voor een bijwijlen cynische, grappige en soms stuitende commentaar op de manier waarop de media de cultuur en de geschiedenis manipuleren en bepalen. In ” Dial H-I-S-T-O-R-Y” worden journaalbeelden vermengd met fragmenten uit science fiction-films, cartoons, reclamefilms, instructiefilms, interviews met terroristen en hun slachtoffers en zelf opgenomen beelden. De muziek van de New Yorkse avant-gardist David Shea en tekstfragmenten uit Don Delillo‘s “White Noise” en “Mao II” kleuren de klankband.

“Dial H-I-S-T-O-R-Y” is een eclectische vertelling, zeg maar een fabeltje van de twintigste eeuw. In hun zucht naar sensationeel beeldmateriaal zijn de media de hedendaagse rampentoeristen bij uitstek geworden. Grimonprez illustreert tevens dat de media op hun beurt gemanipuleerd kunnen worden. Dit toont hij bijvoorbeeld aan in fragmenten waar terroristen de televisieploegen inschakelen om op de harde inmenging van de autoriteiten te wijzen. In zijn bespiegelingen over de interacties tussen politiek, technologie, retoriek, entertainment, media, literatuur en geschiedenis, is het niet verwonderlijk dat Grimonprez door de Franse curatrice Catherine David uitgenodigd werd om aan de laatste Documenta van deze eeuw deel te nemen. In België is deze uitzonderlijke beeld- en geluidscollage nog te zien tijdens Viewpoint.

Voor programmator Cis Bierinckx en festivaldirecteur Walter Vander Cruysse was de stiefmoederlijke benadering van de documentaire op het nationale festivalcircuit reden genoeg om vier jaar geleden het Documentair Filmfestival Gent op te starten. Viewpoint toont de documentaire in al zijn aspecten en vormen, variërend van de aan de hand van archiefmateriaal samengestelde documentaires of fictiefilms tot de creatieve reportages. Viewpoint is een forum voor de Belgische documentairemakers, die via het festival meer ruchtbaarheid kunnen geven aan hun films. De meeste toeschouwers gaan er nog steeds van uit dat een documentaire er uitziet als een gemiddelde tv-reportage. Niets is minder waar. Dit wordt uitvoerig geïllustreerd in het boeiende programma en de diversiteit van de getoonde films tijdens deze vierde Viewpoint.

Viewpoint loopt van 4 tot 11 maart 1998 in Studio Skoop en Film-Plateau in Gent. Info: (09) 225.08.45

PIET GOETHALS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content