Diabetes op de werkplek

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Moet je bang zijn om iemand met diabetes tewerk te stellen?

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november staat de ziekte, soms ook suikerziekte genoemd, deze week extra in de kijker. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in onze samenleving. Ze treft één op twintig Belgen.

Bij personen met diabetes kan het bloedsuikergehalte sterk schommelen. Te lage suikerconcentraties of zeer hoge waarden kunnen een verminderd bewustzijn veroorzaken. Veel werkgevers en ook collega’s voelen zich ongerust over de ‘flauwtes’ die mensen met diabetes kunnen overvallen. Flauwtes die doorgaans te wijten zijn aan een te lage bloedsuikerspiegel, in het jargon hypoglycemieaanvallen of kortweg hypo’s genoemd. Ze treden op wanneer er een onevenwicht ontstaat tussen enerzijds het bloedsuikerverlagende effect van de medicijnen of de insuline die de diabeet zich toedient en anderzijds de lichaamsactiviteit of gebruikte maaltijd. Een hypo kan zich voordoen wanneer er onverwacht een grote fysieke inspanning moet worden geleverd door iemand die zich de volledige dosis insuline heeft toegediend (hij heeft voor de inspanning meer suiker nodig dan voorzien). Of wanneer deze persoon een maaltijd zou moeten overslaan (door niet te eten, ontstaat een suikertekort).

Diabeten leren hiermee om te springen. Dankzij een intensieve educatie bij het opstarten van de therapie door artsen en diabetesverpleegkun- digen zijn deze mensen getraind in het goochelen met hun insulinedosis en gepast te reageren op situaties die de suikerspiegel beïnvloeden. Wanneer zij de kans krijgen hierop in te spelen, komen flauwtes op de werkplek zelden voor. Daarom moeten mensen met diabetes op tijd en stond hun bloedsuikerwaarde kunnen controleren en indien nodig, moeten ze tussendoor iets kunnen eten of zichzelf een insuline-injectie toedienen. Wordt die mogelijkheid gecreëerd op de werkplek, dan functioneren diabeten evengoed als andere werknemers.

Dit werd bevestigd in een Schotse studie die in juni 2005 verscheen in het Amerikaanse vakblad Diabetes Care. Hierin werden 243 diabetespatiënten, behandeld met insuline, gedurende een jaar gevolgd op de werkvloer. Ernstige hypo’s waren zeldzaam en de lichte hypo’s die wel voorkwamen, verstoorden het werkritme niet. De conclusie luidde dat diabetes op zich geen reden is om mensen de toegang tot de werkvloer te ontzeggen. Dat is ook de boodschap van de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV).

“Iedere diabetespatiënt die zich voor een job aanbiedt, moet als individu beoordeeld worden door de werkgever. Wat wij poneren, gesteund door wetenschappelijk onderzoek, is dat diabetes op zich geen belemmering mag vormen voor tewerkstelling,” stelt professor Chantal Mathieu, diabetologe en voorzitter van de VDV. “De Schotse studie bevestigt nog eens dat, met goede afspraken op de werkvloer en een beetje goede wil voor organisatie, iemand met diabetes perfect kan meedraaien.”

Gratis infolijn Vlaamse Diabetes Vereniging: tel. 0800 96 333, www.diabetes-vdv.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content