DHV HEIDEMIJ

GROOTSTE INGENIEURSBUREAU VAN EUROPA.

De Nederlandse partner van Groep Van Roey in het bodemsaneringsbedrijf Bremcon is Heidemij Realisatie (omzet : 4,5 miljard frank met 750 mensen), het aannemingsbedrijf van Heidemij.

Dit internationaal ingenieursbureau uit Arnhem fuseert dezer dagen met DHV (omzet : 9,5 miljard frank met 2300 medewerkers) uit Amersfoort. Zo ontstaat het grootste advieskantoor in infrastructuur en milieu van heel Europa (top-vijf van de wereld), met beursnoteringen in New York en Amsterdam. De nieuwe groep DHV Heidemij zal ongeveer 8300 medewerkers tellen en een geconsolideerde omzet van ruim 26,6 miljard frank realiseren, voor de helft in het buitenland.

Jan Zijlstra, algemeen directeur van Heidemij Realisatie : “Onze roots liggen in water en bodem. In 1888 door Arnhemse boeren opgericht als de ideële Vereniging Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij om woeste gronden te ontginnen, groeit de onderneming uit tot een internationale consultant. Maar in ’82 verslikt het bedrijf zich in de projectontwikkeling en gaat op de fles. Uit de as herrijst een nieuwe Heidemij. Het ingenieursbureau legt zich zowel toe op de voorbereiding ( engineering) als op de uitvoering ( contracting). Begin dit decennium trekt Heidemij de grens over. Na enkele kleinere overnames breekt de groep internationaal door dankzij een fusie met het Amerikaanse adviesbureau Geraghty & Miller (notering op de Nasdaq-beurs).”

Met hernieuwd zelfvertrouwen expandeert en diversifieert Heidemij verder op de diverse groeimarkten : Duitsland ( Asal, Becker, Trischler), Frankrijk ( Antea, Arios, Trias), Spanje ( Ecogest, Eptisa), Nederland ( Grabowsky & Poort, Starke Diekstra, KLM Aerocarto en DHV), de Verenigde Staten ( Piedmont Olsen Hensley) en België ( Enviras, Gedas ; zie ook Trends, 24 augustus ’95). Het bedrijf is ook actief in Oost-Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Vandaag realiseert de groep een geconsolideerde omzet van 17,1 miljard frank (waarvan één vierde aannemingswerken) met een personeelsbestand van 6300 werknemers.

Heidemij geniet vooral bekendheid inzake dijkversterking (Grote Rivieren), milieustudies (luchthaven Berlijn, Hoge Snelheidslijn Nederland, uitbreiding haven Los Angeles) en infrastructuurwerken (Amsterdam Arena, tweede Schiphol-tunnel). Heidemij Realisatie, de aannemer van de groep, specialiseert zich in eco-processing, zoals compostering (Lelystad) en bodemsanering (Raambuurt in Utrecht). Het bedrijf beschikt over een vaste grondreinigingsfabriek in Moerdijk vorig jaar werd een nieuwe hal gebouwd met eigen Fortec-machines, goed voor een investering van zo’n 40 miljoen frank en een mobiele installatie (capaciteit van 40 ton per uur) op Europoort. In het totaal verwerkt Heidemij zo’n 150.000 ton à 160.000 ton per jaar op mechanische wijze. Daarnaast wordt nog 90.000 ton biologisch gereinigd op sites in Rotterdam, Dordrecht en binnenkort Veendam.

Zijlstra : “Op de Nederlandse markt bestaat echter een overcapaciteit. Bovendien dumpen veel provinciale overheden hun stortprijzen, zodat steeds meer vervuilde gronden in een deponie terechtkomen. Daarom zijn we ons beginnen richten op het buitenland. In België sleepten we enkele kleinere opdrachten in de wacht, zoals eind vorig jaar de sanering van een voormalig olie-opslagterrein (opdracht van 20 miljoen frank) in Gent. Maar we slaagden er niet in een vaste plaats op de markt te bemachtigen. Hiervoor rekenen we op het commercieel netwerk en de expertise van Van Roey en Franki.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content