Designsoftware voor zonnepanelen

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Als projectingenieur bij energiebedrijven zag Kim Eyckmans tijdens bezoeken aan installateurs van zonnepanelen dat de sector nood had aan software om gemakkelijk tekeningen en berekeningen te maken. Dat gat in de markt vulde hij in 2019 met de oprichting van Virto Solar.

“Aanvankelijk ging ik parttime werken, om de tools te ontwikkelen die ik in mijn werk dagelijks kon gebruiken. Toen ik voelde dat de markt er klaar voor was, besloot ik voltijds op mijn start-up te focussen. Dankzij onze software kunnen installateurs van zonnepanelen onder andere automatisch een legplan met elektrische schema’s en een materialenlijst opstellen, of de potentiële opbrengst berekenen”, zegt Eyckmans.

Intussen bestaat het team, dat zowel in België als Oekraïne zit, uit meer dan vijftien mensen. “In Oost-Europa is de markt echt wakker geschoten, en ook de energiecrisis heeft een boost gegeven aan de vraag naar zonnepanelen. Maar er is een nijpend tekort aan onderdelen. Onze omzet zal dit jaar stijgen tot meer dan 1 miljoen euro. Zonder actieve sales hebben we toch al klanten in landen als de Verenigde Staten, Mexico, Japan en Canada. Om verder internationaal te kunnen groeien, maken we nu werk van een nieuwe investeringsronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content