Designmeester van Kortrijk

De jonge ontwerper Robin Delaere gaat samen met ondernemer Paul Rommens Kortrijk op de Europese designkaart plaatsen.

De Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck ( CD&V) heeft zijn stad uitgeroepen tot de place to be voor design, ontwikkeling en gedurfde vormgeving. De Kamer voor Handel en Nijverheid, de Hogeschool West-Vlaanderen en de Stichting Interieur onderschrijven het project. De daad is bij het woord gevoegd door de aanstelling van een heuse designmeester: de 32-jarige ontwerper Robin Delaere. Ook ondernemer Paul Rommens van het verlichtingsbedrijf Modular zal de patronen helpen uitzetten. Van de tandem Delaere-Robbens wordt verwacht dat ze nu het designlicht boven Kortrijk laten schijnen.

Robin Delaere, groot geworden in een creatief gezin, is een freelance ontwerper. Al op achttienjarige leeftijd trok hij voor twee jaar naar het land van Uncle Sam om er designwijsheid op te steken. In Antwerpen werd hij later licentiaat in productontwikkeling. De voorbije jaren sleepte hij tal van prijzen en erkenningen in de wacht, tot in New York toe, nadat hij zijn talent ter beschikking stelde van bedrijven zoals Extremis, Modular, Vincent Sheppard en Samsonite.

Behalve zijn opdracht in Kortrijk wacht Delaere een tweede uitdaging: scoren bij Ikea. Eind maart trok hij naar het hoge Noorden om er op het hoofdkwartier van Ikea het verdict te horen over een van zijn gedurfde zitmeubelontwerpen. Delaere nam er eerst een patent op en ging het vervolgens aan de Zweedse multinational voorleggen. “De interesse is bijzonder groot,” zegt de ontwerper.

Er liggen al initiatieven op tafel die de aanblik van Kortrijk zullen veranderen. Zo staan op het programma een designtentoonstelling in het Kortrijkse treinstation, een eventuele Interieur-retrospectieve (1968-2002), een kiosk op de Grote Markt die permanent ter beschikking staat van jong creatief geweld, en een heuse designprocessie. Inmiddels worden ook volkswijken, het stadswagenpark, tal van vergaderzalen in de stad en zelfs het straatmeubilair in een gedurfd kleedje gestoken. Aan gekke ideeën geen gebrek.

Karel Cambien

Er liggen al initiatieven op tafel die de aanblik van Kortrijk zullen veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content