Demp het geluid van uw pc

Het geluid van computers kan stress veroorzaken bij de gebruikers. Het gesuis van de ventilator, het geratel van de harde schijf en het gefluit van de voeding kunnen nochtans verminderd worden. Enkele tips om uw pc tot stilte te dwingen.

Zowel thuis als op kantoor zijn computers in grote mate verantwoordelijk voor achtergrondgeluiden. Dat is nu eenmaal de prijs die betaald wordt voor hun toenemende vermogen en de ongebreidelde capaciteitsuitbreiding. De schakelingen, de harde schijf, de processors – het zijn allemaal onderdelen die opwarmen. Die moeten dan ook geventileerd worden. Voeg daarbij het geluid van de dvd-lezer, de voeding en dies meer en je komt al gauw aan 30 tot 50 decibel. Dat is het niveau van een normaal gesprek.

Video maakt lawaai

Nochtans zijn niet alle computermodellen zo luidruchtig. De draagbare computers die gebruikmaken van een Celeronprocessor van Intel, bijvoorbeeld, verspreiden de warmte bijzonder goed. Tot 2 GHz kunnen ze het zonder ventilator stellen. Als weinig lawaai voor u een belangrijke zorg is, dan koopt u best geen overtollig uitgeruste pc aan voor eenvoudig bureauwerk. Een toestel dat voorzien is van een behoorlijke videocapaciteit heeft namelijk een krachtige ventilatie nodig om de processor af te koelen.

De temperatuur onder controle houden zonder al te veel geluidsoverlast kan ook door een warmtespreider (een kleine radiator) in te bouwen of door een warmtekoeler te installeren die gevat zit in een akoestische kas.

Praktische tips

Nog enkele tips om ten strijde te trekken tegen luidruchtige pc’s:

Plaats onderlegringetjes. Voor een paar euro kunt u siliconenringetjes plaatsen onder de meest gevoelige aansluitingspunten van de randonderdelen in de pc, zoals de plekken waar de kastventilatoren opgesteld staan, het compartiment voor de harde schijven of het voedingselement. Een radicale oplossing voor bad vibrations. Het geluid wordt ook een heel stuk minder als u onder de pc een rubbermat legt.

Ventileer verstandig. De computer bevat een legertje van kleine ventilatoren. Vervang de standaardmodellen door grotere modellen (diameter 6 à 7 cm). Die zullen minder snel draaien en toch even doeltreffend werken.

Wissel de snelheid af. Rust uw computer uit met ventilatoren die voorzien zijn van een thermostaat, die de snelheid aanpast aan de omgevingstemperatuur. Als de pc op stationaire toeren draait, zal de ventilator hetzelfde doen.

Gebruik een krachtige voeding. Kies voor een voedingsblok met een hoog vermogen, speciaal gericht op geruisloos werken. Een voedingsblok met een automatisch controlesysteem van de temperatuur kan de snelheid van de andere ventilatoren in de kast automatisch moduleren.

Neem een harde schijf met een redelijke draaisnelheid. Het heeft geen zin een ultrasnelle harde schijf te installeren die 10.000 of 15.000 toeren per minuut (tpm) draait als de computer alleen gebruikt wordt voor kantoortoepassingen. Een schijf van 7200 tpm (of 5400 tpm op de laptops) zal minder geluid voortbrengen.

De meeste van die ingrepen zijn alleen van toepassing op desktopcomputers. Voor laptops zijn de aanpassingsmogelijkheden veel beperkter. De ideale oplossing is uw pc op maat samen te stellen en een ultrageruisloze akoestische kast te kopen.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content