Degelijk en betaalbaar

De ‘goedkope’ familiebadplaats blijft zichzelf: na de stijging in 2010 stagneren de prijzen er nu opnieuw. De villa’s in Blankenberge nemen in waarde toe.

De vastgoedmarkt in Blankenberge heeft iets speciaals: de prijzen in de zeer hoge gebouwen langs de zeedijk liggen in de buurt van wat je neertelt in de tweede lijn, de Franchommelaan. Daar weegt het zicht op wuivende masten van de boten in de jachthaven dan ook op tegen de aanblik van de deinende golven. Aan de jachthaven zijn de gebouwen trouwens even hoog als op de zeedijk.

Uit de officiële cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat de referentieprijs voor appartementen in Blankenberge vorig jaar stabiliseerde op 223.750 euro. Dat is slechts een lichte 2 procent hoger dan in het voorgaande jaar. In het segment van de appartementen werden 486 transacties geteld, ongeveer hetzelfde aantal als in 2010 (499).

De villa’s kenden meer succes ondanks de weinige aanbiedingen en transacties. Hun prijs is in een jaar met 10 procent gestegen. In vijf jaar gingen de villaprijzen in Blankenberge zelfs met 43 procent de hoogte in. De referentieprijs bedraagt nu 412.500 euro. Alle verhoudingen in acht genomen blijft Blankenberge – samen met Middelkerke, De Panne, Oostende en Bredene – een kustgemeente die nog best betaalbaar is.

Flat aan de haven

Dat merkte ook Jan, een Brusselse dertiger die in zijn jeugdjaren de maand juli altijd doorbracht aan de Belgische kust. Hij ging dan gocarten in het chique Knokke-Heist. Onlangs kwam hij in het bezit van een deel van zijn grootvaders erfenis en hij vatte het plan op om daar een eigendom te kopen. De exorbitante prijzen dwongen hem echter om de hele kust af te schuimen op zoek naar een badplaats die meer in overeenstemming was met zijn budget van om en bij 170.000 euro.

“Ik heb een hele zomer lang kustgemeenten verkend. Ik liet me leiden door mijn eerste indrukken: de kwaliteit en de grootte van het strand, de bediening in een café, de winkels en de bevolking”, legt Jan uit. “Zo kwam ik uiteindelijk in Blankenberge terecht. Het biedt enkele erg nuttige diensten en heeft een jacht-haven en twee havenhoofden, die ik schitterend vind. Mijn appartement ligt aan de haven, op de vijfde etage van een gebouw met tien verdiepingen uit de jaren tachtig.”

Het heeft twee kleine slaapkamers en een open keuken die uitgeeft op het salon. “Een echte hartenwens is het misschien niet, maar wel een goede investering”, is zijn afweging. Na een opknapbeurt – die het budget liet oplopen tot 186.000 euro – oogt de flat al veel luchtiger. “Ik heb mijn investering toevertrouwd aan een verhuuragentschap. In de eerste zes maanden is het al vier keer verhuurd.”

JO JACOBY

Alle verhoudingen in acht genomen blijft Blankenberge een kustgemeente die nog best betaalbaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content