Defensief gemengd

Arty is een defensief gemengd fonds van Financière de l’Echiquier, dat 700 miljoen euro aan activa beheert.

Vaak halen beleggingsmaatschappijen al hun vindingrijkheid uit de kast om een lange, klinkende naam te geven aan hun fondsen. Financière de l’Echiquier pakt het anders aan. Arty is een van zijn populairste fondsen, dat 700 miljoen euro aan activa beheert. Het heeft vijf Morningstar-sterren en haalde over de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van ruim 7 procent.

Defensief gemengd

Arty is een defensief gemengd fonds dat maximaal 50 procent van zijn activa kan beleggen op de beurs. De meeste aandelen in de portefeuille zijn Europese largecaps die hoge dividenden uitkeren. Het gewicht van de renteproducten mag niet hoger zijn dan 40 procent van de activa. Tot 35 procent mag worden belegd in highyieldobligaties, en tot 20 procent in andere valuta’s dan de euro.

“We streven naar een volatiliteit tussen 6 en 8 procent”, zegt fondsbeheerder Olivier de Berranger. “Ons doel is in de eerste plaats de juiste Europese bedrijven te selecteren. Afhankelijk van de marktomstandigheden kiezen we voor de positie van aandeelhouder of obligatiehouder, om voor elk bedrijf het instrument met de voordeligste rendement-risicoverhouding te hebben.”

High yield

In de huidige tijden van lage rente hebben investment-gradeobligaties weinig te bieden (bedrijfsobligaties met een rating van BBB- en hoger). Het is doorgaans interessanter te focussen op kwaliteitsbedrijven die een aantrekkelijk dividend uitkeren. “De obligaties van GDF Suez brengen bijvoorbeeld slechts 0,85 procent op over vijf jaar”, zegt de Berranger. “Daarom zal onze voorkeur veeleer uitgaan naar het aandeel van die Franse energieleverancier, als we ervan overtuigd zijn dat de directie het bedrijf goed leidt.”

Highyieldobligaties maakten eind juni nog meer dan de helft van de obligatieportefeuille uit. “De vooruitzichten voor die activaklasse lijken ons nog altijd interessant, al zijn ze minder goed dan twee jaar geleden”, stelt de Berranger vast. “Door het beleid van de Europese Centrale Bank blijft het wanbetalingsrisico voor die effecten beperkt. Er is nog geen sprake van overdrijving bij Europese bedrijven, die grotendeels gebruik blijven maken van zulke emissies om hun schulden te herfinancieren.” De Berranger meent dat de beste kansen zich voordoen in de kortere looptijden.

Afwachtende houding

“Na de stijging van de aandelenmarkten sinds september 2011 hebben we een meer afwachtende houding aangenomen tegenover aandelen”, aldus de Berranger. “Die vertegenwoordigen 25 procent van de beheerde activa, veel minder dan de potentiële 50 procent. We wachten tot de versnelling van de winstgroei bij de Europese bedrijven wordt bevestigd.”

Arty Fund Isin-code: LU0969069607

FREDERIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content