Defensief dividend

Met dividendaandelen kunnen beleggers de schade beperken als de Amerikaanse beurzen zouden corrigeren.

Het is onzeker of de Amerikaanse aandelenmarkten hun goede prestaties van de voorbije jaren kunnen volhouden. De forse stijging van de dollar sinds begin dit jaar zal ongetwijfeld wegen op de winstgroei van de bedrijven in de S&P 500. In België commercialiseert Deutsche Asset & Wealth Management het fonds Deut-sche Invest II US Top Dividend, dat belegt in Amerikaanse dividendaandelen. Het fonds, dat bijna drie jaar bestaat, steeg met meer dan 25 procent in 2013 en 2014. Ook in 2015 presteert het voorlopig goed (+5 %). Sinds begin 2014 zijn de beheerde activa nagenoeg verdrievoudigd van 125 tot bijna 350 miljoen euro.

Nieuwe mentaliteit

“In tijden van lage obligatierendementen blijft de zoektocht naar regelmatige coupons beleggers in de richting van dividendaandelen duwen. Als de beurzen onder druk staan, lijden die aandelen minder verliezen”, zegt Ivo Weinöhrl van Deutsche Asset & Wealth Management. “Dat soort aandelen is voor voorzichtige beleggers een manier om terug te keren naar de beurzen.” Het fonds belegt traditioneel vooral in grote, defensieve kapitalisaties, met een sterk accent op bedrijven uit de consumptiesector en de gezondheidszorg. Onder de belangrijkste posities zijn bedrijven als McDonalds, Coca-Cola, Pfizer, Procter & Gamble en Philip Morris.

“Ook technologie behoort tot onze kernsectoren, met Microsoft of Cisco Systems. Tot voor enkele jaren keerden die bedrijven geen dividend uit”, aldus Weinöhrl. “Dat ze dat nu wel doen, wijst op een duidelijke mentaliteitswijziging in de Verenigde Staten.” Met een zeventigtal lijnen is de portefeuille vrij geconcentreerd. De beheerders zijn niet gebonden aan een referentie-index.

Pay-outratio

“Het fonds belegt vooral in bedrijven waarvan de dividendgroei de inflatie kan verslaan”, stelt Weinöhrl. “Het doel is te beleggen in bedrijven met een dividendrendement van 2 à 6 procent die hun uitkering regelmatig verhogen, veeleer dan in ondernemingen die nu een hoog dividend uitkeren, maar er in de toekomst mogelijk in snoeien. Als het dividendrendement uitkomt boven 6 procent, is dat risico altijd groter.”

Een andere factor is de pay-outratio, het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd. Als een bedrijf veel liquiditeiten genereert en geen behoefte aan investeringen heeft, is een hoge pay-outratio (rond 80 %) aanvaardbaar. Moet de onderneming wel veel investeren, dan verkiezen de beheerders dat het management een minder groot deel van de winst uitkeert. “De pay-outratio zal in de Verenigde Staten (rond de 35 %) nooit het niveau van Europa halen. De rendementen zullen dus lager liggen.”

Deutsche Invest II US Top Dividend

Isin-code: LU0781238778

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content