Deense opmars

In de Europese Tour kapen nu ook de Denen een hoofdrol weg.

Twee weken geleden stuntte Thomas Bjorn (31). De Deen die deelneemt aan de Ryder Cup won in München voor de tweede keer in drie jaar de BMW International Open. Hij haalde het met vier slagen voorsprong van de Brit John Bickerton en de Duitser Bernhard Langer. Langer, die al elf toernooien op Duitse bodem won maar nooit de Open van zijn land op zijn naam kon schrijven, faalde alweer. Twee jaar geleden was het ook al Bjorn die Langer het nakijken gaf. Nu rondde de Deen af met een 66, 24 onder par, goed voor zijn zevende Europese titel. Bjorn speelde beheerst en raakte nooit onder de indruk van zijn tegenstanders, die nochtans puike, creatieve hoogtepunten ten beste gaven. Zoals de chip-putts van Langer, die vier onder par speelde. Het was geleden van de Dubai Desert Classic, waar hij anderhalf jaar geleden won en Tiger Woods klopte, dat Bjorn nog op zo’n hoog niveau had gespeeld.

Door deze overwinning, die hem 300.000 euro rijker maakt, klimt Bjorn naar de dertiende plaats in Europa. Daarmee prijkt hij tussen zijn landgenoten Anders Hansen en S[{oslash}]ren Hansen. Voor het eerst konden drie Denen in hetzelfde seizoen een titel in de Europese Tour veroveren.

“Ik had geen keuze,” zei Bjorn na afloop. “Ik moest zeer agressief spelen om het toernooi te winnen. Ik voelde me ook meteen goed op dat parcours. Het beslissende moment was de negende hole, toen Bernhard een putt vanop negen meter binnen gaf en ik meteen daarna hetzelfde kon doen. Op dat moment voelde ik dat ik het toernooi kon winnen. En nu zit ik opnieuw goed om eind deze maand deel te nemen aan de Ryder Cup. Ik veronderstel dat de kapiteins hun spelers nu goed volgen. Sam Torrence zal dus tevreden zijn over de scores die ik in München neerzette. En dat ik zo op het scherp van de snee kon duelleren met Langer, dàt vind ik het einde. We hebben beiden bewezen dat we onder zeer hoge druk kunnen presteren en dat is precies wat we nodig hadden.”

Langer werd gesteund door een groot publiek, maar zijn 20 onder par over vier dagen volstond niet om te winnen. Het was de derde keer sinds 1995 dat hij in de Duitse Open op de tweede plaats strandde. “Thomas heeft uitstekend gespeeld,” gaf Langer ridderlijk toe. “Zijn swing, zijn korte spel, zijn putting – het was allemaal perfect. Maar volgend jaar keer ik terug naar de Duitse Open om te winnen.”

Ei zo na was de Engelsman Bickerton de grote ster van het weekend. Zondag, bij koud en regenachtig weer, sloeg hij vanaf de vierde hole zes birdies en leek hij op weg naar zijn eerste overwinning in de Tour. Tot hij op de laatste drie holes telkens drie keer moest putten. Sportief als hij is, kon Bickerton er nog grapjes over maken ook. Ook nog dit: John Daly, vorig jaar de beste in München, eindigde 14 onder par met een 69 de eerste dag.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content