DEELRANGSCHIKKINGEN

De steden met de meest stipte betalers

1. Meulebeke

2. Wielsbeke

3. Moorslede

4. Deerlijk

5. Ledegem

6. Balen

7. Herve

8. Wevelgem

9. Dessel

10. Wingene

Hebt u klanten in het West-Vlaamse Meulebeke? Is het u dan ook al opgevallen dat het daar stipte betalers zijn? Maar misschien bent u vooral geïnteresseerd in de onderste regionen van deze deelrangschikking: bedrijven in Blankenberge, Sint-Gillis en Brussel blijken vaker wat vergeetachtig als het op betalen aankomt.

De steden met de financieel gezondste bedrijven

1. Ingelmunster

2. Ledegem

3. Ardooie

4. Izegem

5. Wielsbeke

6. Oostrozebeke

7. Zonnebeke

8. Herent

9. Moorslede

10. Staden

Wilt u zakendoen met financieel gezonde bedrijven, dan zit u het best in West-Vlaanderen. Op Herent na, is de volledige topvijftien West-Vlaams. Maar ook hier is het interessant om even naar de staart van de rangschikking te kijken. Zeer opvallend: de negentien Brusselse gemeenten doen het zonder uitzondering bijzonder slecht op dit criterium. De tien laatste plaatsen worden ingenomen door Brusselse gemeenten.

De steden met de meeste starters

1. Sint-Gillis

2. Oudenaarde

3. Courcelles

4. Oudergem

5. Maasmechelen

6. Hamme

7. Hamont-Achel

8. Buggenhout

9. Riemst

10. Tervuren

Bij de koppositie van het Brusselse Sint-Gillis lijken enkele kanttekeningen op zijn plaats. Zo is het bekend dat nogal wat (dubieuze) bedrijven zich graag vestigen in de Brusselse gemeenten en in Antwerpen, omdat de belastingcontroleurs daar handen te kort komen. In de algemene rangschikking komen we Sint-Gillis overigens pas tegen op plaats 236. En de bedrijven in Sint-Gillis bengelen helemaal achteraan als het aankomt op stipt betalen.

Voorts valt op dat de Waalse gemeenten het relatief goed doen in deze rangschikking. Een indicatie van een Waals ondernemersreveil? Of nog maar eens een bevestiging van een tanende ondernemersmentaliteit in Vlaanderen?

De steden met de meest winstgevende bedrijven

1. Pittem

2. Rijkevorsel

3. Balen

4. Zulte

5. Herve

6. Riemst

7. Lede

8. Arendonk

9. Kuurne

10. Ranst

In het West-Vlaamse Pittem maken bijna acht op de tien bedrijven winst. Ter vergelijking: in het Brusselse Elsene is amper de helft van de bedrijven winstgevend.

De steden met bedrijven die de grootste winstgroei hebben gerealiseerd

1. Gembloux

2. Lede

3. Tessenderlo

4. Koekelberg

5. Andenne

6. Châtelet

7. De Haan

8. Kortemark

9. Oostkamp

10. Haaltert

Goede punten voor Gembloux uit de provincie Namen inzake het aantal bedrijven dat een winstgroei heeft gerealiseerd. Dat criterium geeft in zekere mate een indicatie van de bedrijfsdynamiek in een gemeente. Hier stellen we een relatief goede vertegenwoordiging van de Waalse gemeenten vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content