De zomer van Picasso

Picasso hield van de Middellandse Zee, haar prachtige kusten en haar rijke geschiedenis. Een tentoonstelling in het Musée Picasso in Parijs spit die band uit.

Het Musée Picasso in Parijs pakt uit met een zomertentoonstelling over de rol van de Middellandse Zee in het leven en het werk van de Spaanse artiest. Picasso werd geboren in de Spaanse havenstad Malaga en woonde een tijdlang in Barcelona. De invloed van de zee zindert door in zijn grafiek, schilderijen, sculpturen en keramiek. Hij beeldde niet alleen de idyllische kustplekjes af waar hij woonde, hij verwerkte ook de geschiedenis ervan. De Iberische prehistorie, de oude Griekse cultuur, klassieke Romeinse beeldhouwkunst, de nabijheid van het Midden-Oosten en Noord-Afrika: veel van zijn belangrijkste inspiratiebronnen vond Picasso rond de Middellandse Zee.

Picasso’s oeuvre bevat best wat klassieke baadscènes en havengezichten, maar ook de Griekse mythologie en de Iberische beeldhouwkunst uit de preromaanse periode komen regelmatig terug in zijn werk. Het Musée Picasso haalde zelden geziene werken naar Parijs. De expo bevat ook strandkiekjes, privédocumenten en ander archiefmateriaal.

De expo komt niet uit de lucht vallen. Ze is een onderdeel van het evenement Picasso-Méditerranée 2017-2019, dat begon in april 2017 met expo’s in Napels en Rabat, en deze herfst eindigt. Zeventig instellingen zijn erbij betrokken. Ze organiseren samen 47 tentoonstellingen. Er verschijnen veertig boeken en er vinden vier wetenschappelijke congressen plaats. In Antwerpen toont het Museum De Reede La Celestina, een verzameling etsen van Picasso.

Picasso. Obstinément méditerranéen, tot 6 oktober in Musée Picasso in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content