DE ZES LAUREATEN

NGdata

Wat? Datamining op ‘big data’.

Klanten: een vijftigtal, onder meer het Europese nummer twee in doe-het-zelfzaken, Groupe Adeo.

Financiering: 176.470 euro van het management.

Na de verkoop van hun eerste bedrijf, Porthus, waren Luc Burgelman en medeoprichter Frank Hamerlinck samen met Jürgen Ingels op zoek naar nieuwe groeikansen. Zij kwamen uit bij ‘big data’ en namen een van de weinige Vlaamse bedrijfjes op dat terrein over, het Gentse Outerthought. Medeoprichter Steven Noels kwam als vierde partner aan boord.

‘Big data’ zijn gegevens- hoeveelheden die moeilijk bruikbaar en beheersbaar zijn. Denk aan de informatie die onlineshoppers vrijgeven door hun duizenden bewegingen op websites, hun activiteiten op sociale netwerken en hun feitelijke transactiegegevens.

Outerthought heeft in de afgelopen jaren zijn contentmanagementsysteem Lily ontwikkeld op basis van Hadoop, het verwerkingssysteem van Yahoo!, Facebook en Google. Hadoop is bedacht voor de indexering van het internet door zoekmachines. Niet echt voor beslissingsondersteuning in fracties van seconden. Dat is wat Lily invult: een interactieve database, een zoekmachine en een zelflerende dataminingsoftware.

Luc Burgelman: “Sinds vorige zomer is Lily in productie, met een vijftigtal gebruikers. Wij zijn zowat de enige bigdatafirma van buiten Silicon Valley. Toch hebben we daar twee grote banken als gebruiker.”

NGdata heeft vijftien personeelsleden en zoekt in de komende twee jaar “10 tot 15 miljoen euro aan financiering”, zegt Burgelman. Hij wil een kantoor in de VS openen en legt contacten met Amerikaanse lefgeldverschaffers. “We hebben al een aantal angel investors. Doug Cutting, die Hadoop ontwierp, wordt lid van onze raad van advies.”

Projective

Wat? Beheer van projectenportefeuilles.

Klanten: ING, BNP Paribas Fortis, SIX Swiss Exchange, LCH. Clearnet, Société Générale,…

Financiering: oprichters en management.

Projective uit Kontich is een groep van ongeveer vijftig hooggespecialiseerde projectmanagers in de financiëlediensten- en verzekeringenindustrie. Denk aan het soort consultants dat de internationale invoering van een nieuw betalingssysteem in een bank coördineert, of te hulp wordt geroepen als een grootschalig project de mist in gaat. De brutomarge in 2010 was een soliede 191.500 euro per voltijds personeelslid. “In 2012-2014 willen we verder internationaliseren. We hebben nu kantoren in België, Nederland en Groot-Brittannië. Daarnaast willen we ook inkomsten halen uit producten”, zegt medeoprichter Stefan Dierckx, een economist die nog bij The Capital Markets Company (Capco) heeft gewerkt. Ook Filip Bosschaert, de tweede partner, komt van Capco.

Projective wil een geïntegreerde toolkit voor het beheer van projectenportefeuilles in de markt te zetten onder de naam P3M. “In 2011 zijn we begonnen met de vereisten voor P3M op te stellen. Tegen half 2013 kunnen we P3M bij klanten in test hebben”, zegt Dierckx. Projective schat de investering op 2,5 miljoen euro en verwacht er over de komende vier jaar ruim 3 miljoen directe en nog eens 7 miljoen bijkomende inkomsten uit diensten van. Dierckx: “De businesscase toont dat P3M winstgevend zal zijn, met bovendien nog een geweldig potentieel.”

Voor zijn internationale groei en de uitbouw van P3M is Projective op zoek naar 4 miljoen euro extra.

Kristof De Spiegeleer

Wat? Datacentertechnologie.

Klanten: onder meer Intel en Belgacom.

Financiering: tientallen miljoenen euro’s van diverse investeringsfondsen en het Indiase Zenith Infotech. Ook Belgacom is een investeerder.

Kristof De Spiegeleer is de serial enterpreneur achter een reeks ondernemingen in datacentertechnologie. Daaronder Aserver (‘cloudcomputing in a box’), Racktivity (monitoring van datacenters), Amplidata (onfeilbare opslag voor big data), Awingu (automatiseringssuite voor datacenterinfrastructuur als een dienst) en Dacentec (ontwerper van ultragroene datacenters).

Volgens Kristof De Spiegeleer biedt zijn groep werk aan een 250-tal mensen, hoofdzakelijk in Lochristi, maar ook in Roemenië en Egypte.

Itineris

Wat? Software voor het beheer van nutsbedrijven.

Klanten: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, E.ON, Delta, SPE/Luminus, Eneco, Intergas.

Financiering: ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, Edgard Vermeersch.

Ongeveer 60 procent van alle Vlaamse waterfacturen komt via software van Itineris. Dat bedrijf uit Deurle specialiseert zich in bedrijfsbeheersoftware voor nutsbedrijven als een alternatief voor marktleider SAP. Tussen 65 en 70 procent van de omzet komt uit Nederland.

In 2010 daalde de omzet van Itineris voor het eerst, met zo’n 7 procent, hoewel de nettowinst 14 procent steeg tot 1,2 miljoen. Tegelijk waren de Gentenaren druk bezig met de bouw van een standaardpakket op het Microsoft Dynamics AX-platform onder de merknaam UMAX. Een kapitaalverhoging met 4,5 miljoen euro gaf vorig jaar het startschot voor het groeiplan. Drie miljoen kwam van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, 1,5 miljoen van oprichter Edgard Vermeersch. De afgelopen maanden zette Itineris de eerste stap buiten de Benelux met de overname van Crimson Oak Consulting uit Atlanta voor maximaal 7,75 miljoen euro, afhankelijk van de toekomstige resultaten. De deal waardeerde Itineris op ruim 31 miljoen euro. Crimson Oak, met een zestigtal consultants in de modernisering van oudere informaticasystemen voor nutsbedrijven, zal UMAX verdelen in de VS en Canada. “Het is niet uitgesloten dat in 2012 nog een tweede overname of strategische partnership wordt aangekondigd”, tipten de Belgen bij de overname.

Itineris heeft een 160-tal consultants en een 40-tal contractors en zoekt er nog tientallen. De omzet zou dit jaar stijgen van ongeveer 13 miljoen in 2011 tot 29 miljoen euro. Itineris hoopt op een tweede kapitaalronde om zijn expansie te versnellen.

Ovizio Imaging Systems

Wat? Digitale holografische microscopen in 4D voor celcultuuranalyse.

Klanten: samenwerking met GSK Biologicals, contracten met een grote lifesciencespartij, een Amerikaanse biotechspeler en een ‘bioproces’-speler.

Financiering: 5,1 miljoen van Gewestelijke Investerings-maatschappij voor Brussel, Theodorus II-fonds van de ULB, Sherpa Invest en BAMS Angels Fund II.

Ovizio Imaging Systems bouwt digitale holografische microscopen die in staat zijn volautomatisch celculturen te analyseren. Met de moderne computerkracht kunnen die analyses continu gebeuren. Zo kan de evolutie van een celcultuur in een staal of bioreactor automatisch in de tijd worden gevolgd – vandaar het ‘4D’-label.

Ovizio is eind 2009 opgericht op basis van een exclusieve licentie op de octrooien van professor Frank Dubois van de ULB. Die verbeterde technieken van celmeting – stroomcytometrie – waarvan de principes teruggaan tot de jaren veertig. De basis van de stroomcytometrie van Ovizio is een laserstraal die door een vloeistof wordt geleid en wordt vergeleken met een controlestraal die buiten de vloeistof om wordt gestuurd. De vervormingen van het laserlicht in het vloeistofstaal doen het verhaal van de toestand, de hoeveelheid en het soort cellen in het staal. De verbeteringen van Ovizio zitten in het laserlicht, de beeldverwerkingssoftware en de resulterende beeldkwaliteit. De start-up heeft het onderzoeksprototype omgezet in een industrieel product. Er zijn een vijftiental digitale holografische microscopen van Ovizio gebouwd. Ze worden ingezet voor onder meer de analyse van uitstrijkjes bij baarmoederhalskankeronderzoek. “Momenteel hebben we voldoende middelen, maar we zijn bezig met kankerdiagnostiek. Als de testen verder positief evolueren, hebben we bijkomende middelen nodig voor validatie en vermarkting”, zegt chief executive officer Philip Mathuis.

Concurrenten BD Biosciences en Beckman-Coulter hebben respectievelijk 62 en 23 procent van de markt, die tegen 2015 zo’n 2 miljard dollar waard kan zijn.

Caliopa

Wat? Optische zendontvangers.

Klanten: vertrouwelijk.

Financiering: 3,35 miljoen kapitaal van Baekeland Fonds II, de imec-holding Fidimec en het Vlaams Innovatiefonds, een lening van Participatiemaatschappij Vlaanderen.

De marktonderzoeker Analy-sys Mason voorspelt dat operatoren in de komende vijf jaar wereldwijd 40 miljard euro investeren in glasvezelaansluitingen voor consu-menten. Zulke prognoses klinken zoet bij Caliopa, de spin-off van imec en de Universiteit Gent die geïntegreerde optische zendontvangers ontwikkelt en verkoopt. Fiber to the home is een van zijn belangrijkste doelmarkten. Caliopa maakt zijn chips in een siliciumfotonicatechnologie die goedkope productie mogelijk maakt. Chief operating officer Karsten Verhaegen wil niet kwijt hoever het bedrijf staat. Wel bevestigt hij dat Caliopa al chips produceert in de cleanroom van imec.

De grote concurrent, de Californische marktleider Luxtera, haalde onlangs 16,5 miljoen euro op in een derde kapitaalronde en sloot een contract met ST Micro-electronics om zijn optische chips in het Franse Crolles te produceren. Potentiële afnemers van optische trans-ceivers zijn vooral grote bouwers van optische transmissie- en switchinguitrusting, zoals Ciena, Alcatel-Lucent of Huawei. Bij Alcatel-Lucent is Caliopa bekend. De CEO is Martin De Prycker, een voormalig technisch directeur van de Alcatel Groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content