De zege van de Zeeuw

Lage operationele kosten blijven het geheim voor de overleving van een dotcombedrijf. Herman Oggel boekt in het Oost-Vlaamse Lochristi zowaar winst.

Een dotcommanager die er monter bijloopt en al zijn eerste winstcijfers heeft geboekt? Dat moet Herman Oggel van Dedigate zijn. Oggel (57), een veteraan met directiefuncties bij Digital, Sybase en BEA in zijn curriculum, werd in 2001 via TMP De Witte Morel als extern consultant aangetrokken om bij de reorganisatie van de hostingspecialist uit Lochristi te assisteren. Het heeft geen eigen datacenter, maar koopt en beheert de servers waarop de klanten hun websites plaatsen.

“Ons enige product is de garantie dat een site altijd bereikbaar blijft,” zegt Oggel, die in zijn lange carrière onder meer vice-president van DigitalConsulting is geweest – indertijd een systeemintegrator met 7000 mensen en één miljard dollar omzet. Al in die tijd trok hij vanuit Genève geregeld naar Oostende, om er met zijn CamperNicholson van 31 voet de Noordzee op te zeilen.

Dedigate werd opgestart door KristofDeSpiegeleer (31). Het moest een softwareplatform worden voor het geautomatiseerde beheer van hostingtaken. In september 2000 investeerden NIB Capital Private Equity drie miljoen euro en Big Bang Ventures één miljoen euro. Er werd een Nederlands en Frans kantoor opgericht en er werd uitgekeken naar bijkomende vestigingen in Scandinavië en Zuid-Europa. In juli 2001 haalde Dedigate, met toen een veertigtal mensen en naar verluidt 400 servers in portefeuille, nog eens 9 miljoen euro op. Partech, NeSBIC CTE Fund waren de voornaamste investeerders. KBC Investco kwam bovenop met 1,5 miljoen euro over de brug.

Aan de forse kapitaalinjectie hing echter ook een reorganisatie vast: de hostingdiensten werden afgesplitst naar een nieuw Dedigate, het oude Dedigate (met daarin het gros van het kapitaal en de opstartverliezen) werd een productontwikkelaar en herdoopt tot Datacenter Technologies. Herman Oggel werd managing director van het nieuwe Dedigate, eerst onder De Spiegeleer, maar sinds augustus als een volwaardig bestuurder-algemeen directeur.

“Het klikte,” zegt Oggel, die zich als Zeeuws-Vlaming uit Axel prima thuisvoelt in een bedrijf met een Belgische en een Nederlandse vestiging. Hij werkt per week twee dagen in Nederland en drie dagen in België. “Volgens plan hadden we in april 2003 break-even moeten draaien. We haalden dat al in december 2002,” glundert hij. “We zijn extreem geautomatiseerd, wat ons model erg schaalbaar maakt. Ons orderboekje steeg vorig jaar van 4 naar 8 miljoen euro. De omzet ging van 2,2 naar 3,8 miljoen.” De contracten, met onlangs nog een multi-million dollar deal met het Texaanse grondstoffenbedrijf Quadrem, lopen typisch over twee à drie jaar. Vier vijfde van de omzet komt via toepassingsontwikkelaars als sCorporation, Valoris en Skillteam. Oggel is aandeelhouder voor 5%. “Gekocht, niet gekregen,” lacht hij, zonder een prijs te willen noemen. Of hij naar een exit toewerkt? “We hebben de pijnlijke periode nu achter de rug. Waarom zouden we vandaag verkopen?”

B.L. [{ssquf}]

“Volgens plan hadden we in april 2003 break-even moeten draaien. We haalden het al een kwartaal eerder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content