De wonden van een nederlaag

RORY MCILROY De Noord-Ier speelde onherkenbaar op de Ryder Cup. © Getty Images

De zware nederlaag van het Europese team in de Ryder Cup (19-9) heeft diepe wonden geslagen. Natuurlijk betwistte niemand de superioriteit van de Amerikanen. Alleen hadden gezaghebbende waarnemers vragen bij de keuzes die kapitein Padraig Harrington had gemaakt voor zijn selectie. Niet alleen presteerden sommige spelers ondermaats, van de inzet en de strijdlust van de Europeanen was op Whistling Straits niets meer te merken.

Na het debacle van Wisconsin helemaal opnieuw van nul beginnen, zou paniekvoetbal zijn. Dat neemt niet weg dat een aantal dingen in het Europese team opnieuw moeten worden bekeken, om ze op de juiste manier bij te sturen. Het Amerikaanse voorbeeld kan daarbij helpen: voor deze editie van de Ryder Cup kwamen de Amerikanen aan de afslag met een nieuwe lichting spelers die gemiddeld 29 jaar jong waren. En ze speelden allemaal op het scherp van de snee, uiterst gemotiveerd, alsof ze bevrijd waren door de afwezigheid van Tiger Woods en Phil Mickelson, twee monumenten in de Amerikaanse golfsport. Daartegenover stond een Europees team dat volop de kaart trok van de oude generatie, die in een sluimer lagen waaruit ze niet meer zijn ontwaakt. Zo speelde Rory McIlroy onherkenbaar. Behalve de Spanjaard Jon Rahm, 26 jaar en de onbetwiste nummer één van de wereld, vertegenwoordigde alleen de Noor Viktor Hovland (24) de jongere generatie in het Europese team.

Het is aan de volgende kapitein om het team te vernieuwen en te verjongen. Voor spelers als Lee Westwood (48) en Ian Poulter (45) was het ongetwijfeld hun laatste Ryder Cup. Sergio Garcia (41) en Paul Casey (44) hebben misschien nog een waterkans om er over twee jaar in Rome bij te zijn, maar voor Justin Rose (41) en Henrik Stenson (45) lijkt het pleit nu al beslecht. Alleen is de vraag welke jonge spelers de plaats van die topnamen moeten innemen. Met Collin Morikawa, Bryson DeChambeau, Xander Schauffele, Brooks Koepka, Jordan Spieth en Justin Thomas hebben de Amerikanen een nieuwe gulden generatie, misschien wel de sterkste in de golfgeschiedenis.

Objectief bekeken haalt de nieuwe generatie Europese spelers lang niet datzelfde hoge niveau. Er is natuurlijk wel opkomend talent, zoals de Deense tweelingbroers Nicolaï en Rasmus Hojgaard, de Schot Robert MacIntyre en onze landgenoot Thomas Detry, maar die moeten nog heel wat progressie maken. Inderdaad: werk aan de winkel voor de toekomstige kapitein, die volgens de eerste geruchten wel eens Lee Westwood zou kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content