“De wereldeconomie heeft nu twee motoren”

China wordt regelmatig voorgesteld als de nieuwe motor van de wereldeconomie. Maar wat dan met de Verenigde Staten? Om dat te weten te komen, hebben we ons licht opgestoken bij William De Vijlder, chief economist bij Fortis Investments.

C ASH. Kunnen we de Verenigde Staten nog beschouwen als de motor van de wereldeconomie?

WILLIAM DE VIJLDER. De Verenigde Staten zijn nog altijd de motor van de wereldeconomie, maar zij delen die status nu met China. De wereldeconomie heeft nu twee motoren. Een Amerikaanse die aan kracht lijkt te verliezen en een Chinese die almaar krachtiger wordt.

De groeicijfers tonen dat duidelijk aan. China is vorig jaar met liefst ruim 8 % gegroeid. En wanneer Europa of Japan hun exportcijfers publiceren, dan is het stuk taart van Azië almaar groter.

Ook de luxesector lijkt stilaan uit het slop te geraken, als we de recente cijfers mogen geloven. Alweer met dank aan de Aziatische consument.

Is de opmars van de Chinese economie op het wereldtoneel een goede zaak?

DE VIJLDER. Het delen van het economische wereldtoneel tussen twee supermachten als China en de Verenigde Staten is inderdaad een positieve evolutie. Het zou frustrerend zijn geweest mocht een land met kolossale tekorten, ernstige balansproblemen en een negatieve handelsbalans de enige motor van de wereldgroei zijn.

Hoe verklaart u dan de grote impact van de Amerikaanse statistieken op onze markten?

DE VIJLDER. De Amerikaanse economie blijft een toonaangevende economie op wereldvlak. Het is dus niet meer dan normaal dat haar indicatoren een aanzienlijke invloed hebben op de markten.

Als de Chinese indicatoren nog niet zoveel invloed hebben, dan is dat omdat ze meestal bekendgemaakt worden wanneer het hier nacht is. Die factor is zeker van belang. Anderzijds moet de invloed van de statistieken en politieke en economische beslissingen ook niet onderschat worden. De markten hebben bijvoorbeeld heel fel gereageerd op de beslissing van de Chinese autoriteiten om de verplichte kapitaalreserves voor de lokale banken op te trekken.

Ten slotte hebben de Amerikaanse statistieken nog altijd zo’n grote invloed omdat het mogelijk is om via liquide financiële instrumenten te speculeren op die indicatoren, of ze nu positief of negatief zijn. Dat is nog niet het geval voor de Chinese indicatoren.

Door Karine Huet

De wereldeconomie heeft nu twee motoren. Een Amerikaanse die aan kracht lijkt te verliezen en een Chinese die almaar krachtiger wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content