De wereld veroveren vanuit Brussel

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Zes bedrijven dingen mee naar de titel van Brussels Best Exporter 2013. Careers International, Tapptic en Telelingua zijn dienstenbedrijven. In de categorie goederen zijn Numeca, Sigmaconso en Softkinetic de finalisten.

Brussels Best Exporter is een organisatie van Brussel Invest & Export en Brussels Enterprises Commerce and Industry (Beci). De prijs beloont bedrijven die de jongste drie jaar hun exportcijfer, en het aandeel van de export in hun omzet, zagen stijgen. Daarnaast houdt de jury rekening met de financiele gezondheid, innovatie, het ethische en duurzame karakter van de export en de jobcreatie. De zes genomineerden werden geselecteerd uit 40 kandidaturen. De prijs wordt op 18 februari uitgereikt.

Diensten

Careers International bestaat tien jaar en verovert de wereld met OneDayWith, een onlineplatform dat het mogelijk maakt rekruteringsevenementen te organiseren. Het afgelopen anderhalf jaar organiseerde het meer dan 40 evenementen voor multinationals als BMW, Volvo, Philips, Ageas, Shell en ING. Maar het bedrijf wil OneDayWith ook gebruiken voor andere toepassingen: interne communicatie, opleiding, verkoop en community-building.

Als Belgische nummer één in mobiele toepassingen realiseert het amper vier jaar oude Tapptic al zowat de helft van zijn omzet in het buitenland. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar Frankrijk, waar het bedrijf een dochter heeft. Het bedrijf heeft ook in Nederland en Ierland klanten. Tapptic adviseert hen over het gebruik van mobiele toepassingen, maar ontwerpt en ontwikkelt die ook zelf.

Telelingua maakt gebruik van het imago van Belgen als talenknobbels. Het bedrijf, opgericht in 1985, behoort tot de wereldwijde top twintig van vertaalbedrijven. Naast de Brusselse hoofdzetel heeft het bedrijf ook kantoren in Parijs, München, New York, Shenzhen, Peking en Tokio.

Naast de vertaling van documenten en tolkdiensten biedt het een pakket aanverwante diensten aan, van terminologiebeheer over legalisatie en testen van meertalige software.

Goederen

Numeca is het nummer één in Europa en het nummer drie in de wereld in simulaties van vloeistofmechanica. Het bedrijf, een spin-off van het departement vloeistofmechanica van de VUB, werd twintig jaar geleden door professor Charles Hirsch boven de doopvont gehouden. Door de software van Numeca worden de ontwerpcycli van constructeurs behoorlijk ingekort. 90 procent van de omzet is export. De 120 werknemers werkten onder andere voor Boeing, Airbus en de Ariane-raket.

Dat er ook in het buitenland een markt is voor Belgische financiële knowhow, bewijst Sigma Conso. Het bedrijf, gespecialiseerd in consolidatie en financiële rapportering, heeft kantoren in Luxemburg en Frankrijk, maar is ook actief in Polen, Singapore, Zwitserland en West-Afrika. Door zijn snel en gemakkelijk te implementeren webtoepassingen kan het bedrijf de concurrentieslag aan met reuzen als IBM, Oracle en SAP.

Just Dance is sinds kort het motto van Softkinetic. Het bedrijf ontwikkelt de 3D-camerasoftware waardoor de PlayStation4 van Sony de bewegingen van de spelers van het dansspel Just Dance kan herkennen. Eerder haalde het bedrijf ook al contracten binnen met onder andere Intel en Texas Instruments. De Brusselaars, die nagenoeg hun hele omzet in het buitenland halen, leveren zowel camera’s, modules, sensoren, software en toepassingen.

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content