De wereld op zijn kop

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse centrale bank (Fed) kondigt wellicht vanavond haar eerste renteverhoging sinds juni 2006 aan. De kans is klein dat die aankondiging de beleggerswereld volledig op zijn kop zal zetten.

De Fed bereidt al sinds mei 2013 beleggers voor op dit moment en Fed-voorzitter Janet Yellen zal op de persconferentie achteraf wellicht haar woorden wikken en wegen.

Valuta- en obligatiebeleggers namen een ietwat afwachtende houding aan. Aandelenbeleggers lieten het niet aan hun hart komen. De Europese beurzen gingen vlot hoger. De EuroStoxx50 ging 0,16 procent hoger. De Bel-20 won 0,9 procent tot 3.615,45 punten.

In Brussel stond de wereld vandaag al even op zijn kop. De twee grote verliezers van 2015 – tot nu toe – zijn de verzekeraar Delta Lloyd (-76% sinds Nieuwjaar) en Fagron (-78% sinds Nieuwjaar). Vandaag pronkten beide aandelen bovenaan de koerstabellen. Ook Nyrstar,een ander notoir kneusje in Brussel, stoomde stevig hoger nadat er groen licht was gekomen voor een controlebelang van Trafigura in de Belgische zinkverwerker.

Delta Lloyd (+3,5%) was zonder aanwijsbare reden de sterkste stijger in de Bel-20. Maandag verlaagde de kredietbeoordelaar S&P nog de rating van de verzekeraar van BBB+ naar BBB, slechts twee treden boven ‘non investment grade’, speculatief of rommel, wegens de verzwakte solvabiliteit en de volatiliteit in de resultaten.

Buiten de Bel-20 stond er geen maat op Fagron (+54,2%). Het aandeel van de leverancier van apothekersbereidingen ging in de loop van de dag meer dan 70 procent hoger, nadat de krant De Tijd had bericht dat de private-equitygroep CVC het dossier-Fagron herbekijkt. Ook Yvan Vindevogel, medeoprichter van Omega Pharma die onlangs ABC Chemicals verkocht aan Fagron, zou op de een of andere manier betrokken zijn.

Maandag had Fagron nog laten weten dat de verkoopplannen noodgedwongen in de koelkast moeten, bij gebrek aan kopers. Tegelijkertijd werd het vertrek van CEO Ger van Jeveren aangekondigd. CVC was naar verluidt een van de geïnteresseerde partijen die eerder afhaakten.

Beleggers in Nyrstar (+6,3%) zijn opgelucht dat de Europese Commissie geen graten ziet in een controlebelang van Trafigura. De Commissie oordeelt dat beide bedrijven geen rechtstreekse concurrenten zijn en stelt dat er ook na een fusie nog genoeg andere leveranciers overblijven. De grondstoffenhandelaar heeft al een minderheidsbelang van 20 procent en had laten weten dat het zijn belang wilde opdrijven bij de nakende kapitaalverhoging maar niet op een overname broedt (maximum 49,9%). Hierdoor stijgt de kans dat Nyrstar erin zal slagen 250 miljoen euro op te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content