De wereld in 2050

Wie een blik op de toekomst van onze wereld wil werpen, moet ook dit jaar naar de Dutch Design Week in Eindhoven.

Het thema van Dutch Design Week, het grootste designevent van Noord-Europa, is ‘Get set’. Hoe kan design ertoe bijdragen om oplossingen te vinden voor de urgente maatschappelijke vraagstukken van deze tijd? Om dat te onderzoeken, initieerde de Dutch Design Foundation vijf jaar geleden het programma World Design Embassies. Binnen die structuur denken ontwerpers en partners bijvoorbeeld na over de toekomst van onze watervoorziening, voeding, stedelijke mobiliteit, circulair bouwen, mode, veiligheid en inclusiviteit.

“Misschien ga je over dertig jaar wel naar de supermarkt om een boost te geven aan je immuunsysteem of humeur”, oppert fooddesigner en curator Chloé Rutzerveld. Anouk van der Poll reflecteert over regeneratieve woningbouw: een woning die niet alleen water verbruikt, maar ook water teruggeeft aan het distributienet. Tabo Goudswaard laat zien hoe designers kunnen bijdragen aan het vertrouwen en de sociale cohesie in de samenleving. Marleen Van Bergeijk staat stil bij ‘chronische gezondheid’, waarin preventieve zorg een belangrijke rol speelt. De Belgische curator Lucas De Man denkt niet alleen na over circulair bouwen, maar ook over de nieuwe waardeketen die daaromheen moet groeien.

Ook op negen andere locaties in Eindhoven zijn designontdekkingen te doen: van de intussen beroemde Graduation Show van de Design Academy Eindhoven over de toekomstdenkers van Retrofuture tot de expo over de collectie van Lidewij Edelkoort in het Van Abbemuseum.

Dutch Design Week, op verschillende locaties in Eindhoven, van 22 tot 30 oktobe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content