DE WEGBEREIDER

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Sarajevo (Bosnië).

WATERTOEVOER UIT LOMMEL.

De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina leeft weer op: Schréder uit Brussel heeft in de hoofdstraat, de Maarschalk Tito-laan, de openbare verlichting opnieuw aangestoken, zodat tot ‘s avonds laat kan worden geflaneerd langs vitrines van Benetton en Yves Saint Laurent, ook al raast de Navo-armada van 22 uur tot 6 uur onafgebroken door de lucht, op weg naar Belgrado, 450 kilometer verder.

Denis Mulic weet wat zoiets betekent. De moslim-Bosniër, gehuwd met een Servische, is vertegenwoordiger van Benimex bvba uit Lommel. “Toen de bommen op Sarajevo neerkwamen, heeft Henk de watertoevoer in diverse wijken opnieuw mogelijk gemaakt.”

Henk, dat is Henk Holthuizen, een ex-kaderlid van Daf Trucks, die in 1989 Benimex heeft opgericht. Door de oorlogen in Kroatië en Bosnië evolueerde Benimex van een handelsfirma tot een procurementagent of leverancier van uitrustingsgoederen, gespecialiseerd in waterinstallaties. Zo zorgde Benimex ervoor dat er in het beschadigde ziekenhuis van Sarajevo aardgasgeneratoren en waterreservoirs werden geïnstalleerd. Ze redden het leven van Denis Mulic, die wegens schotwonden geopereerd moest worden. “Later hebben we samen, vanuit omliggende gebieden die niet door de Serviërs gecontroleerd werden, water opgepompt voor het droogliggende stadscentrum,” zegt Mulic.

“Benimex blijft wel neutraal. We hebben ook nooduitrustingen geleverd aan de Servische deelrepubliek,” benadrukt Holthuizen. “We brengen de hardware aan voor hulporganisaties. Als je op het terrein aanwezig bent, word je sneller ingeschakeld. Zodra de rust weerkeert, doen we mee aan internationale aanbestedingen.”

Het bedrijf uit Lommel werkt met financieringen van onder meer Nederland, de Wereldbank, de EBRD (Bank voor de Wederopbouw van Oost-Europa) en Caritas. Benimex haalt een omzet van 200 miljoen frank, met 14 werknemers, van wie vier op het hoofdkantoor in Lommel. Er zijn bijkantoren in Nederland, Slovenië, Kroatië en Tsjechië. Hoewel de projecten hoofdzakelijk door de Nederlandse overheid worden gefinancierd, is bijna de helft van het materiaal van Belgische leveranciers zoals Grundfos Benelux en Atlas Copco in Aartselaar of Belgium Ventiel uit Mechelen.

Met de hulp van Amsterdam herstelde Benimex de watertoevoer in 21 zwaar beschadigde appartementsblokken. Daar overleefden vierhonderd mensen drie jaar zonder stromend water; emmers werden tot op de de 21ste verdieping gezeuld.

Op basis van een openbare aanbesteding van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking levert Benimex deze week het pompengedeelte voor een Abos-project van watervoorziening in Macedonië. De firma Degrémont uit Herstal staat in voor het gedeelte waterbehandeling.

ERIK BRUYLAND

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content