De Watermolen

Van boerenherberg tot gerieflijk hotel-restaurant.

Kasterlee is een rustig dorp te midden van een nostalgisch landschap van akkers en weiden met uitgestrekte bossen, zandheuvels en heide. Al sinds 1864 bezit de familie Biermans er De Watermolen, die gelegen is op een eiland in de Nete en aanvankelijk dienstdeed als graan- en oliemolen. In de jaren dertig van vorige eeuw bouwde de familie een gedeelte van het molenhuis om tot een kleine herberg. De klanten waren meestal lokale boeren, die in de herberg wachtten terwijl hun graan werd gemalen. De paardentram bracht de dagjestoeristen en later ook handelsreizigers, die naar De Watermolen kwamen voor de smakelijke Belgische gerechten. De Watermolen groeide uit tot een begrip. En in 1957 veranderde de druk bezochte herberg met terras en speelplein in een gastronomisch restaurant met gerieflijk hotel.

Sinds 2006 staat Toon Biermans jr. aan het hoofd van het familiebedrijf. Hij maakt deel uit van de vijfde generatie en is een gediplomeerde sommelier. Biermans stelde een indrukwekkende, Frans georiënteerde wijnkaart samen met 430 referenties. Bij hem bent u aan het goede adres voor gedegen wijnadvies. Vorig jaar liet hij restaurant en keuken volledig vernieuwen en vandaag is De Watermolen een multifunctioneel hotelbedrijf met 18 kamers, seminarie-infrastructuur, een druk bezochte bistro en een gastronomisch restaurant waar u ontspannen en op niveau kunt tafelen.

Op de borden komen klassiekers, die door de koks op een speelse manier zijn geactualiseerd. Het gastronomische restaurant bestaat uit twee comfortabele eetvertrekken. De bezoekers kunnen chef-kok Dirk Wittebrood in de keuken aan het werk zien. Wittebrood is twaalf jaar in huis. Zijn klassieke basis kreeg hij bij La Villa Lorraine. Luxeproducten zoals zeetong en tarbot zijn in De Watermolen van een onberispelijke hoedanigheid.

Wij waren in de gelegenheid om te dineren met twee generaties Biermans en lieten Toon de wijnen kiezen. Er kwamen hapjes als: mousse van gerookte paling met aardappelschuim en escabèche van garnalen met ratatouille en avocadocrème. De ober vulde het glas met een Costers del Siurana, Kyrie 2001, D.O.C. Priorat, een topterroirwijn uit Spanje met een mooie minerale neus en veel finesse (79 euro). In het bord lag een speelse en smakelijke compositie van handgepelde garnaal met verse en gekonfijte tomaat, een garnaalkroketje en een frisse sorbet van bloody mary (25 euro). Als tweede witte was er Velich Tiglat 2003, een indrukwekkende Oostenrijkse chardonnay (84 euro), die terecht wordt vergeleken met een kostbare Chassagne-Montrachet. De tweede bereiding was eersteklas kabeljauw, langzaam op de plaat en vervolgens nog enkele minuten in de oven gegaard en op het bord gebracht met cannelloni gevuld met ricotta, tomaatfondue met kappers, mousselinesaus en schaaldierenschuim (35 euro). Het succulente vlees van perfect gegaarde duif kwam onder zilveren cloche aan tafel met gestoofde aardappelbolletjes, groene kool met paddenstoelen. Als repasse waren er de gekonfijte boutjes met witloofsalade (33 euro). Bij dit smakelijke gerecht koos Toon een Mouchao Tonel 3-4 2001, gewoon het beste uit Alentejano met meesterlijke expressies (119 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content